Mainos
Mainos

Perustuslakikiistaan löytymässä vihdoin sopu

Hallituspuolueet ja SDP ovat löytämässä sovun perustuslakiuudistuksen kiistakohdista. Pääministeri Mari Kiviniemi (kesk.) vahvisti asian aamun neuvottelun jälkeen, mutta ei suostunut kertomaan sovun yksityiskohdista.

Hallituksen esitys kaventaa edelleen presidentin valtaa. Oppositiopuolue SDP on vaatinut siihen muutamia muutoksia. Puheenjohtaja Jutta Urpilainen oli hyvin tyytyväinen neuvottelun jälkeen.

Hallitus puolestaan tarvitsee SDP:n tuen presidentin vallan kaventamiselle, sillä lainmuutokset on hyväksyttävä kertaalleen vielä vaalien jälkeisessä eduskunnassa. Silloin muutoksille tarvitaan kahden kolmasosan enemmistön tuki.

Uudistuksen jälkeen Suomea edustaa Euroopan unionissa selvästi nimenomaan pääministeri. SDP:n mielestä laissa ei pidä kuitenkaan sulkea täysin ovea presidentiltä.

SDP on myös halunnut säilyttää presidentin päätösvallan kriisinhallintajoukkojen lähettämisessä.

Yksi kiista on koskenut sitä, miten päätös tehdään eduskunnassa, jos se joutuu ratkaisijan asemaan hallituksen ja presidentin ristiriidoissa. SDP on vaatinut, että eduskunnassa asian ratkaisee täysistunto. Hallituksen esityksen mukaan joissakin tapauksissa eduskunnan valiokunnan kanta voisi riittää.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot