Mainos
Mainos

Perustuslakilinjaus vesittyi RKP:n puoluekokouksessa

Ruotsalainen kansanpuolueen puoluekokous haluaa selventää ulkopolitiikan vallanjakoa presidentin ja valtioneuvoston välillä. Perustuslakiin pitäisi kirjata selvästi, että valtioneuvosto nimeää Suomen edustajan EU-huippukokouksissa.

Turussa kokoontunut puoluekokous torjui kuitenkin valmistelutyötä vetäneen kansanedustaja Mikaela Nylanderin ehdotuksen, joka olisi rajannut presidentin kokonaan pois osallistumisesta EU-huippukokouksiin. Nylander esitti, että vain valtioneuvoston jäsenet edustaisivat Suomea.

- Olen hyvin pettynyt, myönsi Nylander äänestyksen jälkeen.

Hän arveli, että monella on vanhentunut käsitys presidentin asemasta ja valtaoikeuksista. Kekkosen muisto elää vahvana, vaikka presidentin asema on nykyään aivan toinen.

Maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thors ajoi maltillisempaa linjaa ja muistutti, että presidentti on toiminut Ahvenanmaan aseman ja kaksikielisyyden takaajana. Lisäksi EU-huippukokouksissa käsitellään joskus myös jäsenmaiden ulkopolitiikkaa.

Puoluekokouksen kannanotto on evästys puolueiden työryhmälle, joka alkaa syksyllä valmistella perustuslain uudistusta.

Lue myös:

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme