Mainos
Mainos

Perustuslakivaliokunta: Isättömyys on arveluttavaa hedelmöityshoitolaissa

Perustuslakivaliokunta hyväksyi tänään hedelmöityshoitolakia koskevan lausuntonsa.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta pitää yhteiskunnassa vallitsevien arvojen kannalta arveluttavana, että hedelmöityshoitoa koskevan lakiesityksen pohjalta osa lapsista syntyy lähtökohtaisesti isättömiksi.

Valiokunnan mielestä lain säätämiselle on kuitenkin hyväksyttävät perusteet, koska se tekee mahdolliseksi lapsettomuuden hoidon oikeudellisesti ja lääketieteellisesti hyväksyttävällä tavalla.

Perustuslakivaliokunta hyväksyi tänään hedelmöityshoitolakia koskevan lausuntonsa. Se noudattaa valiokunnan jo edellisellä vaalikaudella laatimaa lausuntoa edellisestä esityksestä, jonka hallitus sittemmin veti pois eduskunnasta.

Esitysten suurin ero on siinä, että hallitus esittää nyt hedelmöityshoidosta syntyneelle henkilölle oikeutta saada tietää sukusolun tai alkion luovuttajan henkilöllisyys. Aiemmassa esityksessä edellytyksenä oli luovuttajan suostumus.

Perustuslakivaliokunta on arvioinut esityksen suhdetta ihmisarvon loukkaamattomuuteen, itsemääräämisoikeuteen, oikeuteen yksityiselämään ja yhdenvertaisuuteen. Laki voidaan valiokunnan mielestä käsitellä tavallisen lain säätämisjärjestyksessä.

Esitykselle odotettavissa vastarintaa

Hoitoa voivat saada parien ohella myös naiset, jotka eivät elä avio- tai avoliitossa. Sukusoluja voidaan esityksen mukaan käyttää hedelmöityshoitoon yksinäisille naisille ja naispareille vain, jos sukusolujen luovuttaja on antanut siihen suostumuksensa.

Perustuslakivaliokunta huomauttaa, että esityksessä asetetaan henkilöitä eri asemaan siviilisäätynsä ja osaksi myös sukupuolisen suuntautumisensa kannalta. Valiokunnan mielestä erot, jotka liittyvät kiinteästi yhteiskunnan arvovalintoihin, mahtuvat lainsäätäjälle kuuluvien harkintarajojen sisälle.

Mietinnön hedelmöityshoitolaista tekee lakivaliokunta kesäkuun alkupuolella. Etukäteisarvioiden mukaan valiokunnan sisällä on tälläkin vaalikaudella vahva vastarinta hoitojen sallimiselle myös yksinäisille naisille ja naispareille. Edellinen esitys kaatui siihen, ettei hallitus saanut esitystä tältä osin muuttumattomana valiokuntakäsittelyn läpi.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme