Mainos

Perustuslakivaliokunta: Sukusolujen luovuttajan henkilöllisyys kerrottava

Perustuslakivaliokunnan mukaan hedelmöityshoidosta syntyneellä henkilöllä on oikeus 18 vuotta täytettyään saada tietää sukusolujen luovuttajan henkilöllisyys.

Eduskunnan perustuslakivaliokunnan mielestä hedelmöityshoidosta syntyneellä henkilöllä on oikeus 18 vuotta täytettyään saada tietää sukusolujen luovuttajan henkilöllisyys, vaikka luovuttaja ei olisi antanut siihen suostumustaan.

Valiokunta antoi lausunnon hallituksen esityksestä, joka koskee sukusolujen ja alkioiden käyttöä hedelmöityshoidossa. Hallituksen esityksen mukaan lapsi voisi saada 18-vuotiaana tiedon luovuttajan henkilöllisyydestä vain, jos tämä suostuu siihen. Muussa tapauksessa tarjolla olisi vain henkilökuvaus.

Perustuslakivaliokunnan mielestä oikeus henkilökohtaiseen identiteettiin liittyy perustuslaissa turvattuun yksityiselämän suojaan. Olisi outoa, jos henkilön alkuperästä olisi tietoa viranomaisella, mutta ei hänellä itsellään. Valiokunnan esittämä muutos on edellytys sille, ettei laki vaadi perustuslain säätämisjärjestystä.

Luovuttajan tulee olla tietoinen tästä henkilöllisyytensä paljastamismahdollisuudesta suostuessaan sukusolujensa käyttöön hedelmöityshoidossa. Laki antaa periaatteessa mahdollisuuden hedelmöityshoitoihin myös yksinäisille naisille ja lesbopareille. Luovuttaja voidaan kuitenkin vahvistaa syntyvän lapsen isäksi.

Perustuslakivaliokunta pitää ongelmallisena, että luovuttaja sitoutuu jo useita vuosia etukäteen mahdolliseen isyytensä vahvistamiseen. Lausunnon mukaan yhteiskunnassa vallitsevien arvojen valossa on lisäksi ongelmallista, että esityksen mukaan tietty osa lapsista syntyy lähtökohtaisesti lainsäädännön seurauksena isättömiksi.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot