Mainos
Mainos

Petja Lähde: Poika

Arvio: Sanna Kiiski

(WSOY)

Petja Lähde oli minulle tuttu henkilö näyttelijänä teatterin lavalta, joten tartuin innolla kiinni hänen esikoisromaaniinsa Poika. En tiedä mitä oikein kirjalta odotin, mutta mitä ikinä odotinkaan niin kirja antoi paljon, paljon enemmän. Tosin, jos olisin tiennyt kuinka koskettava kirja on niin en olisi lukenut sitä näissä raskaushormoneissa. Itkin lähes tauotta kirjan alusta loppuun.

Kirja alussa on juhannuspäivä, mies, auto ja auton takapenkillä itkevä pieni vauva. Lapsen äiti on teljettynä kodin vessaan. Poika kertoo siitä mitä tapahtuu, kun sanat eivät enää riitä. Mitä liikkuu miehen päässä, jonka kuukausia patoama tuska lopulta purkautuu toimintana. Tekoina, joita ei voi enää perua ja ottaa takaisin.

Mikä saa miehen ja naisen suhteen niin solmuun, että puhutaan totaalisesti toistensa ohi? Miksi nainen luulee, että mies ei enää rakasta kun hän ei puhu mitään? Miksi mies vaikenee ja luulee, että kaikki on suhteessa hyvin, vaikka nainen oireilee? Miten vauvan syntymä enemmän erottaa kuin yhdistää pariskuntaa?

Miksi me naiset niin usein "omimme" lapsen ja vähättelemme miehen kykyjä hoitaa omaa lastaan? Miksi puhutaan aina vain äidin rakkaudesta? Ei isän rakkaus ole sen vähäarvoisempi tunne…

Poika herättää paljon kysymyksiä.

Petja Lähde koki valtavan lekan iskun päähän saadessaan oman esikoispoikansa aikoinaan ensimmäistä kertaa syliinsä: Miten jotain voi rakastaa näin paljon? Samalla myös meille kaikille vanhemmille tuttu menettämisen pelko nosti päätään. Näistä tunteista syntyi siis Poika, joka on ehdottomasti lukemisen arvoinen kokemus.

Petja Lähde vinkkasi Huomenta Suomen haastattelussa, että kirjasta voisi syntyä myös elokuva, koska hän näki sen kirjoittaessaan kuvina. Odotan innolla, että Poika siirtyisi valkokankaalle. Se olisi mieletön, synkkä, ajatuksia herättävä, epätoivoista rakkautta tihkuva suomalaisen miehen roadmovie.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme