Mainos
Mainos

Pharmingin konkurssilehmät hoidetaan toistaiseksi

Konkurssiin menneen Pharming Oy:n geenilehmät Lapinlahdella hoidetaan toistaiseksi konkurssipesän lukuun. Tässä vaiheessa näyttää siltä, että valtaosa niistä menee teuraaksi.

Pharming asetettiin konkurssiin Kuopion käräjäoikeudessa eilen. Yhtiö haki konkurssia itse. Tilanteeseen jouduttiin, kun Pharmingin hollantilainen emoyhtiö Pharming Group N.V. joutui talousvaikeuksiin syksyllä.

Lapinlahden tutkimusnavetassa on 81 siirtogeenistä lehmää. Väliaikaisen pesänhoitajan, asianajaja Hannu Palsolan mukaan vain neljä niistä kuuluu suomalaisyhtiölle, loput ovat hollantilaisten omaisuutta. Palsola ei kertonut velkojen määrää. Yksittäisten velkojien kohdalla kyse ei ole suurista summista. Navettakiinteistön omistaa Lapinlahden kunta. Konkurssipesä neuvottelee tilanteesta kunnan kanssa. Tänään päästiin sopimukseen, jonka mukaan neljä henkilöä jatkaa lehmistä huolehtimisesta.

Kuopion yliopisto on ilmoittanut, että se on kiinnostunut ottamaan kymmenen lehmää tutkimustarkoituksiin. Palsola arveli, että muut lehmät teurastetaan ja hävitetään.

Tutkimusnavetan piti olla alku suurisuuntaiselle lääketuotannolle. Lapinlahden lehmät lypsävät laktoferriinimaitoa, ja vielä jokin aika sitten suunniteltiin jopa 2 000 eläimen geenikarjaa. Pharming Oy syntyi vuonna 1994, kun hollantilaiset ja suomalaiset ryhtyivät yhteistyössä kehittämään siirtogeenisiä lehmiä. Kolmantena osakkaana oli Sitra.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot