Mainos
Mainos

Philip Kerr: Liekit Berliinissä

Suomentaja Jukka Jääskeläinen

(Atena)

Minä en lue dekkareita. ”Liekit Berliinissä” -teokseen tartuin, koska kirjan tapahtumat sijoittuvat 30-luvulle ja kansallissosialismin sävyttämään arkeen Saksassa. Berliini ”oli kuin kummitustalo, jossa oli hämäriä nurkkauksia, synkkiä portaikkoja, arveluttavia kellareita, lukittuja huoneita ja vintti täynnä valtoimenaan riehuvia räyhähenkiä.” Miten ihmiset sitten reagoivat? ”He vain sulkivat korvansa, peittivät mustelmaiset silmänsä ja yrittivät teeskennellä, että mikään ei ollut pielessä. ”

Bernie Gunther on yksityisetsivä, ja hänellä riittää töitä, sillä ihmisillä on taipumus kadota. Vaikka poliisitoimi on kasvava ala, maassa vallitsee ”omankäden oikeus”. Rikollisjengit ottavat yhteen.

Urakiidossa oleva SS-upseeri Paul Pfarr ja hänen vaimonsa teollisuusmiljonäärin tytär Grete löytyvät sänkyyn ammuttuina. Pariskunnan talo on tuhopoltettu jälkien peittämiseksi. Lisäksi pariskunnan kassakaappi oli murrettu auki. Gunther saa tehtäväksi selvittää ryöstömurhan ja tuhopolton sekä etsiä kassakaapista kadonneen timanttikäädyn.

Pian hänelle selviää, että hänen ratkaistavana ei ole vain murha ja kadonneet käädyt vaan jotain paljon raskauttavampaa -asiapapereita teollisuuspohatasta.

Gunther tihkuu testosteronia. Mies saa pamppua ja vähän muutakin.

Dekkari etenee aluksi hitaasti, mutta tunnelma tiivistyy loppua kohden. Viimeisiä juonenkäänteitä ei todellakaan arvaa. Kannattaa lukea dekkari.

Kirjoittaja on kansanedustaja (SDP) ja Helsingin kaupunginvaltuutettu

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme