Mainos
Mainos

Pienet lapset esteenä naisten työllistymiselle

Pienet lapset jopa parantavat miehen asemaa työmarkkinoilla. Naisten työnsaantimahdollisuuksia perheellisyys vaikeuttaa, ja urakatkokset ovat heillä hyväksyttyjä ja jopa odotettuja.

Perheellisyys vaikeuttaa naisten työllistymistä. Miehille pienistä lapsista ei taas työmarkkinoilla ole haittaa. Tähän tulokseen tulee Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) tutkija Virve Ollikainen työttömyyden sukupuolieroja selvittävässä väitöstutkimuksessaan.

Väitöksen mukaan naiset liikkuvat työttömyydestä työllisyyteen ja työelämän ulkopuolelle miehiä joustavammin. Siinä missä naisilla urakatkokset ovat laajalti hyväksyttyjä ja jopa odotettuja, miehillä työttömyys heikentää mahdollisuutta saada uutta työtä. Miehiltä odotetaan sitoutumista ja pitkää työuraa.

Naiset ovat myös joustavampia työttömyytensä ratkaisuvaihtoehdoissa kuin miehet, Ollikainen kertoo. Heidän työttömyysjaksojensa lyhyys selittyy siirtymisellä aktiivisen työvoimapolitiikan piiriin ja työvoiman ulkopuolelle.

Koulutus helpottaa suuresti työttömien työllistymistä. Erityisesti tämä pätee korkeasti koulutettuihin naisiin, jotka työllistyvät jopa paremmin kuin miehet. Myös keskiasteen koulutus edistää naisten työllistymistä, joskaan ei niin hyvin kuin korkea-asteen koulutus.

Koulutetut, työttömäksi joutuneet naiset ja miehet ovat kuitenkin jakautuneet varsin vahvasti eri toimialoille. Miehiä työllistää teknillis-luonnontieteellinen ala, kun taas naiset työllistyvät erityisesti terveydenhuoltoalalle.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme