Mainos

Pieniä määriä ei tarvitse merkitä – moni syö pakastejauhelihaa tietämättään

Tieto jauhelihan pakastamisesta ei aina päädy kuluttajan ruokapöytään. Elintarvikeviranomaiset eivät vaadi lihanjalostajia listaamaan tietoa pakkausmerkintöihin, mikäli pakastelihan osuus on vähäinen.

Lihanjalostajat joutuvat lisäämään pakastelihaa jauhelihaan etenkin juhlapyhien aikaan turvatakseen tuotteen satavuuden.

Jotkut valmistajat käyttävät pieniä pakaste-eriä aina täyttääkseen lämpötilan hallintamääräykset. Niiden mukaan säilytyslämpötilan on oltava alle kaksi lämpöastetta.

Pieni määrä pakastelihaa pitää mikrobeja loitolla helposti pilaantuvasta tuotteesta. Jauhettu liha kun härskiintyy helpommin kuin kokoliha.

Kokonaan pakastetusta erästä ilmoitettava

Lihanjalostajilta vaaditaan pakkausmerkinnät, jos tuote on valmistusprosessin aikana ollut pakastettuna.

Vähittäiskauppa ei saa itse käyttää pakastelihaa jauhamassaan lihatuotteessa. Se on jauhettava tuoreesta kokolihasta ja myytävä päivässä. Vain suurkeittiöt ja ravintolat saavat käyttää valmistukseen pakastelihaa.

Jauhetun lihan laatu kirjavaa

Helsingin ympäristökeskus tarkkaili jauhelihan laatua kahden vuoden ajan pistokokein.

Tutkituista lihaeristä kolmannes osoittautui laadultaan välttäväksi tai huonoksi. Kaksi kolmasosaa sai mikrobipitoisuuksistaan hyvän arvosanan.

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot