Mainos
Mainos

Pienten lasten pahoinpitely yleistä

Pienten lasten pahoinpitelyn riskiä lisäävät muun muassa vanhempien mielenterveys- ja päihdeongelmat sekä syrjäytyminen. Pahoinpitelyn seurauksena Suomessa kuolee vuosittain 10-15 lasta.

Imeväisikäisten tapaturmakäynneistä jopa 10 prosenttia johtuu lapsen kovakouraisesta käsittelystä. Alle 3-vuotiaiden murtumista puolestaan peräti neljännes on pahoinpitelyn tulosta.

- Lasten palovammoista joka kymmenes on aiheutettuja. Vuosittain sairaalahoitoon joutuu noin 300 pahoinpideltyä imeväisikäisistä lasta. Pahoinpitelyn seurauksena Suomessa kuolee joka vuosi 10-15 lasta, listasi lastenlääkäri Kaisu Antila valtakunnallisilla kätilöpäivillä Joensuussa.

Poliisin tutkintaan tuli viime vuonna kaikkiaan 11 alle 5-vuotiaan vakavaa pahoinpitelyä. Henkirikoksia ja kuolemantuottamuksia todettiin molempia yksi. Tapon, murhan ja surman yrityksiä kirjattiin neljä, vammantuottamuksia 14 ja seksuaalirikoksia 45.

Antilan mukaan imeväisikäisten pahoinpitely on äitiyden pimeä puoli, jota esiintyy kaikissa yhteiskuntaluokissa. Ongelmana on ilmiön tunnistaminen. Erityisen tiukassa on Antilan mukaan nykyisin pahoinpitelyn tunnustaminen.

- Epäilys herää, kun lapsen vamman laadun ja tapahtumatietojen välillä on selvä ristiriita. Pahoinpitelyn merkkejä ovat myös vanhempien ylihuolehtivuus ja aggressiivisuus, Antila kertoi.

Pienten lasten pahoinpitelyjen taustalta löytyvät tutut ongelmat. Pahoinpitelyn riskiä lisäävät vanhempien mielenterveys- ja päihdeongelmat, syrjäytyminen ja muu perheväkivalta. Usein väkivaltaperheissä on useita lapsia, jatkuvia muuttoja, matala tulotaso ja vakiintumattomat parisuhteet.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme