Mainos
Mainos

Pienten lasten vanhemmat lyhentävät harvoin työaikaansa

Suomalaiset pikkulasten vanhemmat tekevät vähän osa-aikatöitä verrattuna esimerkiksi ruotsalaisiin ja moniin muihin eurooppalaisiin. Hyvin harva suomalaisperheistä käyttää mahdollisuutta osa-aikaiseen vanhempainvapaaseen. Siinä isä ja äiti ovat vuorollaan kotona ja käyvät silti osa-aikaisesti töissä.

Stakesin tutkimuksen mukaan mahdollisuutta osa-aikaiseen hoitovapaaseen hyödyntää sentään viisi prosenttia perheistä eli 3000 perhettä. Vauvoja syntyy vuosittain noin 60000. Osittainen hoitovapaa kiinnostaa muita useammin korkeasti koulutettuja ja ylempiä toimihenkilöitä.

-Työelämä on muuttunut 10-15 viime vuoden aikana yhä vaativammaksi. Työajan lyhentäminen ei välttämättä vähennäkään työn määrää. Voi olla, että työpäivän intensiteetti kasvaa ja pienemmällä palkalla joutuu tekemään kokoaikaiset työt, projektipäällikkö Minna Salmi kuvailee.

Jos työ on hyvin vaativaa, se saattaa seuraa myös työntekijää kotiin ja viedä voimia. Vanhemmat myös perustelevat täysiaikaista kotihoitoa sillä, että aika pienen lapsen kanssa on ainutkertaista. Heidän mielestään on tärkeää, että vanhempi on kotona seuraamassa sitä.

Perhevapaista harvoin ongelmia

- Perhevapaiden käyttäjiä on työpaikoilla vähän ja niistä aiheutuu vähän pulmia, Salmi sanoo. Työnantajien käsityksiä perhevapaista on tutkittu aiemmin varsin niukasti.

Perhevapaita pitävien avainhenkilöiden poissaolo ja sijaisten löytäminen voivat aiheuttaa pulmia työpaikoilla. Myös töiden uudelleenjärjestely ja sijaisten kouluttaminen voivat olla hankalia järjestää.

Sen sijaan perhevapaiden kustannukset eivät ole mikään ykkösongelma työpaikoilla, vaikka niistä on puhuttu viime vuosina paljon.

Tutkimuksessa haastateltujen henkilöstöjohtajien mielestä naisten ja miesten perhevapaat aiheuttavat ylipäänsä vain vähäisiä ongelmia työpaikoilla.

Työnantajien mielestä lapsen hoitaminen kotona ei yleensä heikennä työntekijän ammattitaitoa. Työnantaja tukee perhevapaalle lähtevää yleensä vain antamalla tietoa. Sen sijaan harva työpaikka perehdyttää esimerkiksi hoitovapaalta palaavan työntekijänsä tai kouluttaa esimiehiä perhevapaista.

-Kun työntekijä palaa, hän saa yleensä hoitaa perehdytyksensä miten parhaiten taitaa, Salmi kuvailee.

Työmarkkinat vaikuttavat lapsenhoitoon

Jos työmarkkinat vetävät hyvin, äidit pysyvät lyhyempiä aikoja lapsen kanssa kotona kuin huonoina talousaikoina. Erityisesti koulutetut äidit lähtevät työmarkkinoiden imussa takaisin töihin.

Moni kotona parivuotiaista lasta hoitava äiti perustelee valintaansa paitsi lapsen edulla, myös mahdollisuudella pitää taukoa työelämästä ja sen kiivaasta tahdista.

Osa äideistä on sitä mieltä, että äidin kuuluu olla kotona. Näin arvelevat muita useammin vähän ansaitsevat äidit. Syynä kotona oloon voi olla sekin, ettei äiti halua muiden hoitavan lastaan.

Stakesin tutkimuksessa haastateltiin vuonna 2006 kaksi vuotta aiemmin syntyneiden lasten vanhempia. Haastateltuja äitejä oli 1435 ja isiä 1058. Työpaikkojen henkilöstöjohdon edustajia haastateltiin 551 ja luottamushenkilöitä 416. Henkilöstöjohtajia oli tarkemmassa haastattelussa 15.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme