Mainos

Pienvesien tila hälyttävä eteläisessä Suomessa

Metsätaloustoimet ovat hävittäneet kokonaan huomattavan osan pienistä luonnontilaisista lähteistä ja virtavesistä eteläisessä Suomessa. Näin arvioidaan Pohjois-Karjalan ympäristökeskuksen tuoreessa tutkimuksessa. Ympäristökeskus selvitti pienvesien tilaa tarkemmin Pohjois-Karjalassa ja Kainuun eteläosissa.

-Aiempiin tutkimustietoihin lisättynä nämä tulokset ovat hälyttäviä. Luonnontilaiset lähteet ja virtavedet ovat hyvin harvinaisia luonnonsuojelualueiden ulkopuolella eteläisessä Suomessa, kertoo biologi Arvo Ohtonen Pohjois-Karjalan ympäristökeskuksesta.

Lähteistä täysin luonnontilaisina oli metsätalousmailla jäljellä 11 prosenttia ja virtavesistä vain seitsemän prosenttia. Metsien hakkuut, ojitukset ja perkaukset ovat suurimpia syitä pienvesien ja niiden lähiympäristöjen luonnontilaisuuden heikkenemiseen.

Tutkimuksen mukaan nykyinen pienvesilainsäädäntö on liian tulkinnanvarainen. Vesilain pitäisi turvata myös luonnontilaisen kaltaiset pienvesikohteet samoin kuin metsälaki tällä hetkellä, selvityksessä ehdotetaan. Tutkimuksessa tartutaan myös vesilain poikkeuslupasäännöksissä mainittuihin pienvesien alueellisiin suojelutavoitteisiin. Etelä-Suomessa ei tulisi myöntää poikkeuslupia luonnontilaisten lähteiden ja virtavesien muuttamiseen niiden harvinaisuuden vuoksi.

-Euroopan unionin luontodirektiivin mukainen suotuisan suojelun taso ei toteudu lähteiden ja pienten virtavesien osalta Etelä-Suomessa, Ohtonen huomauttaa. Pienvedet ovat tärkeitä suomalaisen luonnon monimuotoisuuden ja maiseman kannalta. Useat pienvesistä riippuvaiset lajit ovat uhanalaistuneet niiden häviämisen myötä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot