Mainos
Mainos

Pienyrittäjille tulossa sijaisapua

Valtakunnallinen sijaisjärjestelmä suunnataan yritystään yksin pyörittäville tai enintään viisi työntekijää työllistäville yrittäjille.

Pienyrittäjät ovat saamassa sijaisapua. Yrittäjänaisten Keskusliitto järjestää tänä ja ensi vuonna kolmella alueella koulutusta henkilöille, joita kiinnostaa ryhtyä yrittäjien vapaajaksojen tai sairaslomien tuuraajiksi. Tavoitteena on valtakunnallinen yrittäjien sijaisjärjestelmä.

- Ajattelemme lähinnä yksin yrityksestään vastaavia henkilöitä tai sellaisia, joiden palkkalistoilla on 1-5 työntekijää, sanoo projektikoordinaattori Henna Kuskelin.

- Alkuvaiheessa suurin sijaistarve on luultavasti naisten yrityksissä. Yksinyrittäjistähän suurempi osa on naisia, ja työn ja perheen yhteensovittaminen on erityisesti naisyrittäjien ongelma, selvittää Kuskelin.

Ensimmäiset kurssit on tarkoitus aloittaa tämän vuoden keväällä, osa toteutetaan ensi vuoden puolella. Tämänhetkisten suunnitelmien mukaan tulossa on kolme valmennuskurssia Uudellamaalla, kaksi Tampereella ja kaksi Jyväskylässä. Osa rahoituksesta on saatu Euroopan sosiaalirahastolta.

Itä-Suomessa on jo Puotiskoita

Itä-Suomessa yrittäjien sijaiskoulutuksella ja sijaisuusjärjestelyillä on jo muutaman vuoden perinteet. Joensuussa toimiva naisten voimavarakeskus Karelli on järjestänyt kursseja Joensuun lisäksi myös Varkaudessa, Pieksämäellä ja Mikkelissä.

Karellikeskuksen yrittäjäsijaisten kurssit ja niiltä valmistuneet tunnetaan nimellä Puotiska. Valtakunnallinen hanke seuraa samaa mallia, vaikka nimi ei välttämättä olekaan sama.

Puotiska-projektista on ottanut esimerkkiä myös Hämeen ammattikorkeakoulu, joka ryhtyy kevätpuolella kouluttamaan naisyrittäjien sijaisia Hämeenlinnassa ja Valkeakoskella. Muitakin oppilaitoksia saattaa olla lähdössä samalle asialle.

- Kaikista kurssin käyneistä ei tule yrittäjien sijaisia. Osa ryhtyy itse yrittäjiksi ja osa päätyy siihen, että ei tämä sovikaan minulle, kertoo Kuskelin.

Itä-Suomen Puotiska-valmennuksen on käynyt kaikkiaan 40-50 naista, joista kuitenkin enää vain osa on tuurausringeissä mukana. Niinpä uusia kursseja on syytä järjestää aina silloin tällöin.

Joensuussa on päästy siihen asti, että Puotiskat ovat perustaneet osuuskunnan, josta seudun naisyrittäjät voivat pyytää tutun tuuraajan avukseen. Kun laskun lähettää osuuskunta, sijaisuuteen liittyvä paperisota on yrittäjälle helpompaa.

Sijaisesta yrittäjäksi?

Oman pienyrityksen luovuttaminen toisen käsiin muutamaksi päiväksikään ei ole ihan helppo asia. Henkilökohtainen luottamus on tärkeää. Niinpä kurssilaiset ja paikalliset yrittäjät pyritään tutustuttamaan toisiinsa jo valmennuksen kestäessä.

Mukaan otetaan kerrallaan enintään 15 opiskelijaa. Parin kolmen kuukauden opintojaksoon kuuluu yhteisiä iltatapaamisia, itsenäisesti toteutettavia tehtäviä sekä henkilökohtaista ohjausta.

- Määräaikaisessa työssä olevat voivat osallistua, samoin työttömät ilman, että menettävät työttömyyskorvauksiaan. Kohderyhmä on aika laaja, sanoo Kuskelin. Itä-Suomen Puotiska-valmennuksessa on ollut sellaisiakin, jotka ovat itse aiemmin toimineet yrittäjinä.

Kuskelinin mukaan sijaisuus voi ajan mittaan tuoda myös mahdollisuuden ostaa itselleen yritys, jossa on ollut tuuraamassa.

- Minusta tämä on erittäin hyvä lähtökohta sukupolvenvaihdokseen. Yrityksestä luopuminen on tunnetusti yrittäjälle miettimisen paikka. Sijainen voi olla se tuttu ja luotettava henkilö, jolle työelämästä lähtevä yrittäjä voi yrityksensä myydä, sanoo projektikoordinaattori Henna Kuskelin.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme