Mainos
Mainos

Pietikäinen: Markan palauttaminen johtaisi valuuttakatoon

Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen (kok) varoittaa markkaan siirtymisen vaikutuksista.

Pietikäinen sanoi MTV3:n Huomenta Suomessa, että eurosta luopuminen ei pelastaisi Suomea Euroopan talouskriisiltä.

– Jos siirtyisimme markkaan, markkinoilla mietittäisiin, siirtyisimmekö me kovemmalla markan kurssilla, kuin millä aikoinaan euroon liityimme. Todennäköisesti emme, koska se haittaisi kilpailukykyämme. Eli me devalvoisimme valuutan. Heidän pääomansa, jotka omistavat suomalaisyritysten osakkeita tai suomalaisia velkakirjoja, pienenisi devalvoinnin jälkeen. Siten jo pelkkä vakava puhe markkaan siirtymisestä aiheuttaisi valtavan valuuttakadon Suomesta.

Valuuttakato nostaisi Pietikäisen mukaan myös korkoja.

– Devalvaatio lämmittää hetken, mutta se ei auta pidemmän päälle.

Markkaan siirtymistä kannattavia puheenvuoroja on kuultu enenevässä määrin viime aikoina. Esimerkiksi Paavo Väyrynen (kesk) on ehdottanut eurosta luopumista.

Paluu vanhaan mahdotonta

Pietikäinen muistuttaa, että populistien tavoite siirtyä johonkin vanhaan on mahdoton.

- Palaaminen eiliseen, aikaan, jossa on mummon mustikkapiirakan tuoksu ja kansallisvaltio ilman globaalia ympäristöä, on mahdotonta. Populistinen vanhan ajan haavekuvan herättäminen johtaa harhaan. Sen kannatuksen nousu halvaannuttaa laveamminkin poliittista järjestelmää.

(MTV3)

Katso europarlamentaarikko Sirpa Pietikäisen haastattelu: (Huomenta Suomi 19.7.2011)

Lue myös:

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme