Mainos
Mainos

Pihat taas täynnä lehtiä – Ympäristöasiantuntija: "Ei saa dumpata luontoon"

Syksyn haravointisesonki on parhammillaan, ja monella pihalla haravat heiluvat tiuhaan. Tämä näkyy myös Helsingin seudun ympäristöpalvelujen (HSY) Sortti-asemilla asiakasvirtana.

Helsinkiläinen Terttu Kuntonen tarttui ilomielin haravanvarteen, vaikka hän joutuukin siivoamaan pihan kolme, neljä kertaa syksyn aikana.

– Se on minun lempipuuhaa. Tykkään kovasti!

Kuntosen taloyhtiössä haravointijätteet hävitetään yhteisellä kompostilla. Se onkin yksi HSY:n suosittelema tapa päästä eroon jätelehdistä.

– Jäte on hyvä kompostoida omalla pihalla tai viedä täällä pääkaupunkiseudulla HSY:n Sortti-asemille, kertoo ympäristöasiantuntija Minna Partti.

Yksittäisen puutarhajätekuorman vienti Sortti-asemalle maksaa viisi euroa. Vaihtoehtoisesti jätteen voi itse silputa ja käyttää puiden ja pensaiden lannoikkeena.

Ei puistoalueille tai metsikköön

Joissakin taloyhtiöissä erimielisyyttä voi aiheuttaa sekajäteastioiden täyttäminen haravointijätteellä. Partin mukaan se on kuitenkin sallittua.

– Sitten se ei päädy kierrätykseen, vaan energiaksi.

Sen sijaan omien lehtikasojen kippaaminen yleisille puisto- tai metsäalueille on kiellettyä.

– Lehtijätettä ei saa dumpata luontoon. Vaikka se on luonnollista tavaraa, niin joka tapauksessa se on väärässä paikassa!

Yhteistyöllä piha puhtaaksi

Terttu Kuntosen taloyhtiössä yhteiset piha-alueet siivotaan talkoilla. Kukin osallistuu töihin voimiensa mukaan.

– Ne ovat olleet sellaisia mukavia yhteisiä tapahtumia. On keräännytty yhteen ja juotu kahvit päälle ja rupateltu, Kuntonen kertoo.

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot