Mainos
Mainos

Piia-Noora Kauppi: Eläkerahoihin ei saa koskea

Finanssialan keskusliiton toimitusjohtajan Piia-Noora Kaupin mielestä suomalaisten eläkerahat tulisi jättää rauhaan julkisen talouden elvyttämisessä.

– Kun puhutaan työmarkkinaratkaisusta niin ratkaisua ei pidä tehdä sillä tavalla, että sillä vaarannettaisiin työeläketurva. Työeläkerahastot on kerätty nimenomaan suomalaisten eläkkeiden maksamista varten. Puheet siitä, että meillä olisi valtiontaloudessa, julkisessa taloudessa, tällainen puskuri, joka tulee työeläkerahastojen kautta, niin ne pitäisi lopettaa. Nämä ovat erillisiä varoja ja työeläkerahastojen varat on puhtaasti käytettävä työeläketurvaa, Kauppi sanoo.

Hänen mukaansa pikaratkaisuihin ei tulisi nyt sortua.

– Kun tehdään syksyllä työmarkkinaratkaisuja ja keskustellaan esimerkiksi EMU-puskureista ja siitä, miten työeläketurvaa uudistetaan, kaikki nämä uudistukset pitää tehdä tavalla, jossa työeläketurvan rahoitus pitkällä aikavälillä on turvattu. Ei voida tehdä nyt tällaisia pikaratkaisuja ja syödä meidän tulevia pääomia, vaan pitää lähteä siitä, että työeläketurvan rahoitus pitkällä aikavälillä turvataan.

EMU-puskuri on työeläkemaksuista vuodesta 1997 kerätty turvarahasto, jonka tarkoituksena on estää työeläkemaksujen nousu talouden ajautuessa kriisiin.

Kaupin mukaan tärkeintä olisi nyt tehdä rakenteellisia uudistuksia kuten nyt pidentää työuria.

– Eräs keskeinen asia on totta kai työurat, työurien pituus. Sekä alusta, keskeltä että erityisesti sieltä loppupäästä. Uskon kyllä, että tässä työeläkereformissa tullaan edistymään ja olisi tärkeää edistyä ehkä nopeammalla aikataululla kuin mitä tällä hetkellä on tiedossa.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme