Mainos

Piilevät öljysäiliövuodot kasvava ympäristöriski

Vanhoissa öljylämmitteisissä taloissa vaanii kasvava saastevaara. Suomalaisista omakoti- ja rivitaloista löytyy noin 260 000 öljysäiliötä, joista vajaa puolet on upotettu maan alle. Osastopäällikkö Eero Kourula Öljyalan Palvelukeskuksesta arvioi, että maanalaisista säiliöistä yli kymmenentuhatta on suuri riski ympäristölle.

Itse öljy ei aiheuta ruostumista, mutta säiliön pohjalle kertyvä kondenssivesi saattaa syövyttää säiliön puhki. Vuodon havaitsemiseen voi mennä vuosia, jolloin maaperä saattaa olla jo laajalta alueelta pilaantunut.

-Suurin osa säiliöistä on peräisin 1960- ja 70-luvuilta, jolloin öljy oli lämmitysmuotona suosituin. Nyt eletään niitä vuosia, että ellei säiliöiden kuntoa tarkasteta, on syytä olla hyvinkin huolissaan. Riski kalliiseen vahinkoon kasvaa koko ajan, Kourula sanoo.

Kourulan mielestä tilanne ei vielä ole karannut käsistä, mutta kaikki kiinteistönomistajat eivät tiedosta riskin suuruutta.

Kymmeniä saastumistapauksia vuosittain

Ympäristökeskusten tietoon tulee vuosittain joitakin kymmeniä tapauksia, joissa maa on päässyt omakotitalon öljysäiliövuodon takia saastumaan. Ympäristövahinkoyksikön päällikkö Markku Kukkamäki Suomen ympäristökeskuksesta kertoo, että yleensä vasta haju tai aloitettu remontti paljastaa vuodon.

- Riippuu täysin maaperästä ja vuodon määrästä, kuinka vakava tilanne on. Pahimmillaan öljyä on voinut tihkua vuosikausia, ja se on sora- tai hiekkamaaperässä levinnyt niin laajalle, että vuoto on päässyt pilaamaan pohjavesiä. Yksityisille ihmisille tällaiset ovat surullisia ja kalliita tapauksia, Kukkamäki toteaa.

Suurin osa maahan upotetuista öljysäiliöistä löytyy rannikkoseuduilta linjalta Turku-Pohjanmaa. Vähiten niitä on Itä-Suomen ja Lapin alueella.

Sisäsäiliön vuoto pilaa talon

Vuosittain tarkastetaan tuhansia öljysäiliöitä, joista noin viisi prosenttia saa käyttökelvottomuustuomion. Öljyalan Palvelukeskuksen mukaan huomautusten määrä on lievässä kasvussa, ja myös vakuutusyhtiöt ovat esittäneet huolensa maaperävahinkojen lisääntymisestä.

Sekä Kukkamäki että Kourula peräänkuuluttavat kiinteistönomistajien vastuuta, sillä säiliöiden pakollinen tarkastusvelvoite ei koske tärkeän pohjavesialueen ulkopuolella olevia säiliöitä eikä sisäsäiliöitä.

- Vanhat säiliöt tulisi ehdottomasti tarkastuttaa viipymättä. Tämä koskee myös sisätiloissa olevia vanhoja terässäiliöitä, jotka voivat vuotaessaan olla maanalaisiakin suurempi riski. Tuolloin öljy voi vuotaa talon alle ja perustuksiin, Kourula varoittaa.

Nykyisissä öljysäiliöissä ei ole samanlaista riskiä kuin vanhoissa, sillä reilut 30 vuotta sitten voimaan tulleet tekniset standardit säätelevät nykyisten säiliöiden laatua tarkasti.

Kourulan mukaan maanalainen säiliö on öljyn säilymisen kannalta yhä paras muoto. Uusien säiliöiden käyttöikäkin ylittää jo oletusarvoisesti 50 vuotta.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot