Mainos
Mainos

Piinaako häirikkö tai julkisuus? Näin suojaat henkilötietosi

Monet julkisessa tai yhteiskunnallisesti näkyvässä asemassa olevat henkilöt ovat suojanneet henkilö- ja osoitetietojaan.

Tietojen suojaamiseen voi olla monia syitä, mutta esimerkiksi julkisuuden henkilöt usein salaavat osoitteensa erilaisten häirikköjen välttämiseksi.

Henkilötietonsa voi kuitenkin suojata kuka tahansa kansalainen, sillä jokaisella on oikeus kieltää tietojensa luovutus väestötietojärjestelmästä suoramarkkinointiin, markkina- ja mielipidetutkimukseen, osoitepalveluna sekä sukututkimusta ja henkilötietomatrikkelia varten.

Suoramarkkinointikiellolla vältät puhelinmyyjät

Suoramarkkinointikiellossa nimi- ja osoitetietoja ei luovuteta suoramarkkinointitarkoituksiin tai markkina- ja mielipidetutkimuksiin. Suoramarkkinointikielto on suomalaisten yleisin kielto.

Yksi yleisimmistä kielloista on myös osoitepalvelukielto, jossa henkilön tietoja ei luovuteta osoitepalvelussa. Tietoja ei myöskään luovuteta yrityksille, jotka päivittävät asiakasrekistereitään väestötietojärjestelmän tiedoilla. Näihin kuuluvat esimerkiksi lehtitalot. Kiellosta huolimatta tiedot voidaan lain nojalla luovuttaa pankeille tai vakuutusyhtiöille.

Henkilömatrikkelikiellossa tietoja ei luovuteta esimerkiksi oppilaitosten entisistä oppilaista tehtävää matrikkelia varten.

Sukututkimuskiellossa tietoja ei luovuteta sukututkimustarkoituksiin.

Turvakielto järein tapa suojata tiedot

Järein tapa kieltää tietojensa luovuttaminen on hakea turvakieltoa. Mikäli henkilöllä on perusteltu syy epäillä oman tai perheensä turvallisuuden olevan uhattuna, voi maistraatti asianomaisen pyynnöstä määrätä, ettei kotikunta- tai osoitetietoja saa antaa väestötietojärjestelmästä muille kuin viranomaisille. Mikäli henkilöllä on turvakielto, ei hänen osoitettaan luovuteta useissa tapauksissa viranomaisillekaan.

Turvakieltoa haetaan joko käymällä maistraatissa tai kirjallisella, perustellulla hakemuksella. Ensimmäisellä kerralla turvakieltomääräys on voimassa enintään viisi vuotta. Sen jälkeen sitä voidaan jatkaa kaksi vuotta kerrallaan.

Puhelinnumeron haltijan tiedot saa salaiseksi teleoperaattorin kautta.

Jäikö katsastuskutsu saamatta?

Ajoneuvoliikennerekisteri on lähtökohtaisesti julkinen, mutta ajoneuvon omistaja tai haltija voi rajoittaa itseään koskevien tietojen luovutusta. Yritykset tai yhteisöt eivät voi kuitenkaan rajoittaa tietojensa luovutusta ajoneuvoliikennerekisteristä.

Soittamalla Liikenteen turvallisuusvirastoon tai asioimalla sähköisessä palvelussa, voi asettaa osoitteenluovutus- ja markkinointikiellon. Kiellot ovat henkilökohtaisia, eikä niitä ole sidottu rekisteritunnuksiin.

Osoitepalvelukielto ei kuitenkaan estä nimitietojen antamista. Mikäli henkilöllä on turvakielto, ei hänen nimensä tule esille haettaessa ajoneuvon omistajaa tai haltijaa rekisteritunnuksen kautta.

Markkinointikielto estää kaikenlaisen mainospostin, joten esimerkiksi katsastuskutsut eivät tule ajoneuvon omistajalle tai haltijalle.

Lähde: Väestörekisterikeskus ja Liikenteen turvallisuusvirasto.

Iltapäivällä kerromme, mitä kieltoja suomalaiset ovat hakeneet.

Todistajansuojeluohjelmasta juttua tänään MTV3:n 45 minuuttia -ohjelmassa klo 20.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme