Mainos
Mainos

Piispa Alaja kuollut

Mikkelin hiippakunnan piispana vuosina 1959-78 toiminut Osmo Alaja on kuollut 86-vuotiaana. Alaja kuoli lauantaina kodissaan Tampereella. Papiksi hänet vihittiin 1939 ja teologian tohtoriksi hän väitteli 1944. Piispa Alaja syntyi 26.1.1915 Helsingissä.

Hän toimi aluksi kaksi vuotta Kristillisen ylioppilasliiton yleissihteerinä. Kymin kappalaisena hän oli 1944-52 ja kirkkoherrana 1952-59. Turun tuomiorovastina Alaja toimi 1955-59, jolloin hänet nimitettiin Mikkelin hiippakunnan piispaksi. Tästä virasta hän jäi eläkkeelle 1978 ja asettui asumaan Tampereelle.

Piispana ollessaan Osmo Alaja keskittyi ensisijaisesti hiippakuntansa hoitamiseen. Kirkolliskokouksen jäsenenä hän oli vuodesta 1948 eläkkeelle siirtymiseensä saakka. Hän toimi aikanaan myös rippikoulukomitean puheenjohtajana. Kirjallisessa toiminnassaan Alaja käsitteli kristillisen uskon peruskysymyksiä, jotka liittyivät usein ajankohtaisiin keskusteluteemoihin.

Eläkevuosinaan hän julkaisi muistelmaluontoisia teoksia ja kirjoitti mm. arkkipiispa Ilmari Salomiehen elämäkerran. Alaja kuului sotavuosien aikana muotoutuneeseen ns. asevelipappien ryhmään, jolle sota-aika antoi herätteitä yhteiskunnallisen tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden ajamiseen.

(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme