Mainos
Mainos

Pikaluottojen karhuaminen ruuhkauttaa käräjäoikeuksia

Pikavippien velkomisessa sovelletaan normaalia sopimussuhdetta koskevia sääntöjä.

Pikavippien velkominen kuormittaa käräjäoikeuksia. Tekstiviestein ja internetin kautta tilattujen pikaluottojen perintä tuntuu erityisesti Turun käräjäoikeudessa.

Käräjäoikeuden laamannin Erkki Hämäläisen mukaan tänä vuonna Turussa on käsitelty 1300-1400 pikavippien velkomista.

Sumaa on tuottanut turkulaisasiakkaiden lisäksi myös yksi pikaluottoja myöntävä yritys, joka on keskittänyt velkomisensa Turkuun.

- Pikavipit ovat meillä aivan uusi, tämän vuoden ilmiö. Kyse on suhteellisen pienistä pääomista, joissa on korkeat kustannukset, laamanni Hämäläinen kertoo.

Tilanne on tuttu myös esimerkiksi Oulussa. Käräjäoikeuden tuomari Sirpa Niemi sanoo, että pikaluottojen karhuaminen on kasvanut rajusti.

- Mutu-tuntumani on se, että jos meille tulee parikymmentä uutta velkomista päivittäin, niin viisi niistä liittyy pikavippeihin.

Käräjille päädytään harvoin

Turun käräjäoikeudessa pikavippibuumi huomattiin maaliskuussa. Laamanni Hämäläisen mukaan tätä ennen oli vain yksittäisiä tapauksia.

Pikavippien suosion lisäksi kuormaa on tuonut myös pikaluottoyritys, joka on määrittänyt toimitusehdoissaan Turun riitojensa käsittelypaikaksi.

- Lain mukaan osapuolet voivat sopia meitä kuulematta, missä tuomioistuimessa riidat käsitellään. Olemme vähän kuin olosuhteiden vankeja. Meille tulee se, mikä tulee: emme voi vaikuttaa tilanteeseen itse ollenkaan, Hämäläinen sanoo.

- Kyllä tämä teettää meille töitä, mutta ainakin toistaiseksi olemme selvinneet tällä porukalla sisäisin järjestelyin.

Pikavippien velkomisessa sovelletaan normaalia sopimussuhdetta koskevia sääntöjä. Usein velallinen päätyy maksamaan velkansa sen edetessä käräjäoikeudessa.

Oikeudenkäyntiin saakka pikavipit ovat edenneet harvoin - Turussakin vain kerran. Käräjäoikeus käsitteli toukokuussa tapausta, jossa pikaluotto tilattiin omalle tilille toisen kännykällä.

Huijari oli käyttänyt puhelimen omistavan henkilön tietoja lainaa tilatessaan. Turun käräjäoikeus velvoitti pikaluottoyrityksen korvaamaan kännykän omistajalle tämän maksaman luoton ja perintäkulut.

Hämäläisellä on oma vankka mielipiteensä pikavippien olemassaolosta.

- En pidä niitä ollenkaan tarpeellisena tässä yhteiskunnassa, jossa tukijärjestelmät ovat kunnossa ja luotonantomahdollisuudet muutoinkin olemassa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme