Mainos
Mainos

Pikavipit pääsivät poliisin kynsistä

Pikavipit eivät ole keskusrikospoliisin mielestä koronkiskontaa. Keskusrikospoliisi on päättänyt olla aloittamatta vippien myöntämisestä esitutkintaa.

Tutkintapyynnön pikalainojen koroista tekivät tammikuussa Valtakunnansyyttäjänvirasto ja Ylen A-studio. Ne pyysivät keskusrikospoliisia selvittämään, onko pikavippiyrityksiä syytä epäillä koronkiskonnasta.

Rikoslain mukaan lainaaja syyllistyy kiskontaan, jos korko ylittää huomattavasti pankkien vastaavanlaisessa luotonannossa ottaman tavanomaisen koron.

Rikosepäily perustui niin sanottuihin todellisiin vuosikorkoihin, jotka voivat olla pikavipeissä jopa yli tuhat prosenttia.

KRP:n mukaan pikavippitoiminta ei kuitenkaan ole koronkiskontaa. Tätä se perustelee muun muassa luoton myöntäjän kiinteillä kuluilla, kuten toimitilan vuokralla ja palkoilla, jotka vaikuttavat asiakkaalta perittävään summaan. Näitä ylimääräisiä kuluja ei voi laskea koroksi.

KRP:n mukaan pankkien luottokorkoja ei kuitenkaan voi edes vertailla pikavippeihin, koska pankit eivät myönnä pikaluottoja vastaavia lainoja.

Pikavipeille on ominaista, että laina-aika on lyhyt, summa melko pieni ja vippi on mahdollista saada matkapuhelimella.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme