Mainos
Mainos

Pimeällä ajamiseen simulaattoriopetusta

Maailman ensimmäinen pimeäajamisen ohjelma on kehitetty Suomessa.

Mitä yllätyksiä autoilija voi pimeällä tiellä kohdata? Miten kohdataan vastaan tuleva auto ja ohitetaan edessä ajava? Vaarana voivat olla myös ilman heijastinta liikkuvat jalankulkijat, tielle ilman valoja pysäköidyt autot tai eteen ilmestyvä hirvi tai peura.

Muun muassa näihin kysymyksiin antaa vastauksen pimeällä ajamisen koulutus. Kuljettajaopetukseen se tuli jo 1990-luvun vaihteessa. Opetusta on tähän saakka voitu antaa tuloksellisesti vain aivan pimeällä. Esimerkiksi kevään ja kesän valoisana aikana se ei ole ollut mahdollista.

Nykyisin alle puolet autokoulujen oppilaista pääsee pimeällä ajamisen opetukseen perusopetuksen ensimmäisessä vaiheessa. Suurin osa osallistuu siihen vasta kun kaksi vuotta kulunut ensimmäisestä vaiheesta. Henkilöauton ajokortteja myönnetään Suomessa vuosittain noin 50 000.

Suomen Autokoululiitto kertoo lopulta löytäneensä ratkaisun ympärivuotiseen pimeäajamisen opetukseen simulaattorista eli ajamista jäljittelevästä laitteesta. Järjestö on kehittänyt yhteistyössä ranskalaisen laitevalmistajan kanssa myös harjoitusohjelman, jolla pimeällä ajamista voidaan harjoitella. Ohjelma on maailmassa ensimmäinen laatuaan.

Simulaattorissa oppii väistämään

Ranskalaisvalmisteinen simulaattori oli syksyllä 2006 testikäytössä Suomessa. Kokeiluun osallistui yli sata oppilasta kuudesta autokoulusta Vaasan ja Kristiinankaupungin alueella. Kaksi kuukautta kestäneestä kokeilusta tehtiin myös psykologinen seurantatutkimus.

- Tulokset osoittivat, että simulaattoriharjoitus paransi hieman menestystä pimeällä ajamisessa. Simulaattorissa opitaan perinteistä opetusta paremmin kevyen liikenteen huomioimista ja tielle ilmestyvän yllättävän esteen väistämistä. Perinteinen pimeällä ajamisen opetus taas antaa vahvemman oppimiskokemuksen nopeuden sovittamisesta ja katseen suuntaamisesta sekä valojen vaihtamisesta kohtaamistilanteessa, kertoi tutkimusta johtanut professori Valte Mikkonen.

Laitevalmistaja Eca Faros on ilmoittanut pystyvänsä toimittamaan pimeän ajon simulaattoreita alkukesästä. Laitteen veroton hinta liikkuu 30 000 eurossa.

Autokoululiitto arvioi, että tämän vuoden loppuun mennessä näitä pimeäajon simulaattoreita on Suomessa opetuskäytössä viitisenkymmentä. Osa simulaattoreista hankittaneen autokoulujen yhteisiksi.

Liikenne- ja viestintäministeriön asetus sallii pimeän ajamisen opetuksen simulaattorilla helmikuun alussa. Ajoneuvohallintokeskus on hyväksynyt simulaattoriohjelman autokouluopetukseen 5. helmikuuta alkaen.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme