Mainos
Mainos

Pimeän työvoiman käyttö voi tuoda muhkeat sakot

Työnantajille voi olla tulossa sakkoja laittomasti Suomessa olevan henkilön palkkaamisesta.

Työryhmä ehdottaa seuraamusmaksua yrityksille, jotka ovat käyttäneet harmaan talouden työvoimaa. Rangaistuksia tulisi työntekijästä, joka ei täytä Suomeen tulon edellytyksiä tai jonka oikeus oleskella maassa on päättynyt.

Työ- ja elinkeinoministeriön sekä sosiaali- ja terveysministeriön vetämään projektiin osallistuivat keskeiset työmarkkinajärjestöt.

Sakoista säädettäisiin työsopimuslaissa. Maksu olisi vähintään 1000 euroa ja enintään 30000 euroa. Niihin vaikuttaisivat työntekijän mahdollisesta palauttamisesta aiheutuneet kustannukset ja työnantajavelvoitteiden hyvä hoitaminen.

Työryhmä ehdottaa, että Suomeen lähetetyn työntekijän työnantaja olisi velvollinen maksamaan seuraamusmaksun. Sen määräisi Maahanmuuttovirasto.

Velvoitteet ulottuisivat alihankkijaverkostoon.

Työministeri Anni Sinnemäen (vihr.) mukaan uudistuksilla voitaisiin luoda työnantajalle kannuste olla palkkaamatta muita kuin työluvan saaneita työntekijöitä. Näin vaikuttettaisiin myös siihen, että työnantajat hoitavat paremmin kaikkein huono-osaisimpien ulkomaalaisten työsuhteisiin liittyviä ongelmia.

EU:n työnantajasanktiodirektiivin valmistelua jatkaa sisäministeriö.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme