Mainos
Mainos

Pimeitä työkeikkoja tarjotaan etenkin nuorille

Iän karttuessa ilman verokorttia tehtävät työtarjoukset vähenevät. Pimeitä töitä tarjotaan varsinkin ravintola-, siivous- ja kiinteistöalalla.

Pimeitä työkeikkoja tarjotaan varsinkin työuraansa aloitteleville nuorille. Palvelualojen ammattiliiton Pamin alle 25-vuotiaista jäsenistä 17 prosenttia eli noin 8000 nuorta on saanut tarjouksen verokortittomista töistä.

Pamin toimistopäällikkö Irmeli Mäenpää kuitenkin muistuttaa, että pimeää työtä tarjoavia työpaikkoja on hyvin vähän ja ne ovat usein pienyrityksiä. Suurilla yrityksillä ei hänen mukaansa voi olla sellaisia tuloja, joista voidaan palkkoja maksaa pimeästi.

Mäenpää arvioi, että harmaan työn lisääntymisen syynä on kiristynyt kilpailu. Kun palkkoja maksetaan ilman veroja, jäävät kulut pienemmiksi ja silloin vastaavasti asiakkaille voidaan tarjota palveluja halvemmalla.

Nuorille pimeän työn tarjoaminen on sikäli helppoa, että heille työelämän realiteetit eivät aina ole hallussa, Mäenpää uskoo. Nuoret eivät ehkä tule ajatelleeksi, mitä tapahtuu sitten, jos työpaikalla sattuu työtapaturma tai työnantaja menee konkurssiin. Myöskään eläkkeen kertymisestä ei olla vielä huolissaan.

Iän karttuessa ilman verokorttia tehtävät työtarjoukset vähenevät. Esimerkiksi yli 35-vuotiaista Pamin jäsenistä kuutamokeikkoja on tarjottu vajaalle kymmenelle prosentille. Pimeitä töitä tarjotaan varsinkin ravintola-, siivous- ja kiinteistöalalla. Ilman verokorttia tehtäviä töitä tarjotaan usein myös maahanmuuttajille.

Pamin Mäenpää näkee ongelman kitkemiskeinona paitsi julkisen keskustelun myös valistuksen. Hänen mielestään oppilaitoksissa pitäisi yhä enemmän korostaa nuorille, mitä pimeän työn vastaanottaminen todella merkitsee.

Pimeitä töitä tarjotaan varsinkin ravintola-, siivous- ja kiinteistöalalla. Vuosina 2003-2005 ravintolat saivat pimeänä tulona 32 miljoonaa euroa. Pimeitä palkkoja paljastui tarkastuksissa 11 miljoonaa euroa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme