Mainos
Mainos

Pimppini on valloillaan. Naisiin kohdistuva seksuaalinen vallankäyttö

Arvio: Pauli Poutanen

(WSOY)

Naisen seksuaalisuuteen ja siihen liittyvään vallankäyttöön pureutuva "Pimppini on valloillaan"- antologia on hauskasti nimetty.

Katja Ketun ja Krista Petäjäjärven toimittaman tekstikokoelman lukuisat kirjoittajat on haalittu jokaiselle jotain - periaatteella, taiteilijoista professoreihin. Menestyneitä, nimekkäitä ja sanavalmiita naisia.

Taiteilija Rosa Liksomin kirjoittamassa osuudessa hän kertoo tarinan, jossa poliisi ammoin epäili häntä huumeiden salakuljettajaksi ja kohteli epäasiallisesti.

Mitä Liksomin ilmeisen ikävällä kokemuksella sitten on tekemistä naisen sosiaalisen sukupuolen kanssa, jää vähän auki.

Kirjoittajakavalkaadista yksi varma myyntivaltti on kuvataiteilija Rakel Liekki.

Rakel paasaa, että osalla ihmisistä on vaikeuksia niellä hänen itsevarmuuttaan ja hänen esittämiään ajatuksia pornomenneisyyden vuoksi.

Rakel kirjoittaa: "Nainen on puoli-ihminen, jonka avoin seksuaalisuus muuttaa idiootiksi. Panomies voi olla älykkö, mutta me ajatellaan yhä, ettei avoimesti seksuaalinen nainen voi olla älykäs."

Tematiikassa olisi paljon puitavaa jo senkin takia, että kasvava joukko nuoria naisia hankkii tai yrittää hankkia näkyvyyttä ja hyötyä itselleen esiintymällä julkisesti tavalla, jota vannoutuneimmat patakonservatiivit kuvailevat moraalittomaksi ja vähintäänkin naista loppuikänsä leimaavaksi. Esimerkiksi se BB Joku.

Saadaanko tästä keskustelu?

No ei saada.

Kokonaisuuden kannalta pettymys on juuri se, että Liekin teksti on täysin analyysiton, lähinnä eräänlainen vastahuuto siihen huuteluun, mitä hän on tekemisistään yleisöltä saanut.

Ehkä gender-keskustelussa Liekin olisi luontevinta olla haastateltavana, casena.

Nyt kirjan odotetuin osuus lässähtää pahasti.

Kommentoija on MTV3 Uutisten kotimaantoimittaja. Hän lukee mielellään kaiken käsiinsä saavan uuden tietokirjallisuuden. Lukuharrastuksen tiellä on usein työ-perhe- ja sosiaalinen elämä, joten aivan kevyin perustein hän ei kirjaan tartu. Hän myös mielellään kritisoi lukemaansa, koska tietää ettei itse olisi kovinkaan hyvä kirjailija.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme