Mainos
Mainos

Pirkanmaan ja Hämeen kaikilla talouksilla jälleen sähköt

Pirkanmaalla ja Hämeessä sähköverkko toimii jälleen. Myrskyn seurauksia tutkii tehtävään vartavasten nimetty selvitysmies.

Pirkanmaalla ja Hämeessä viimeisetkin taloudet ovat tänään saaneet sähköt myrskyn jäljiltä.

Kesämökkien sähkölinjojen korjaus on käynnissä, ja tilapäiset asennukset korjataan loppuun. Samaan aikaan johdoille kaatumassa olevien puiden raivaus jatkuu.

Pirkanmaan sekä Häme-Uusimaan Metsäkeskuksien mukaan kyseessä on pahin tuho vuosikymmeniin. Metsäkeskuksien alueella puuta kaatui arvion mukaan miljoonasta puoleentoista miljoonaan kuutiometriä.

Metsätuhot koskettivat erityisesti Vattenfallin tiheään asuttua verkkoaluetta, jossa sähköverkostoa on noin 30 000 kilometriä. Sähkölinjoille kaatuneet puut aiheuttivat yhdessä yössä saman verran vikoja kuin keskimäärin vuodessa. Vikoja on vuodessa keskimäärin suurjänniteverkossa noin 600 ja pienjänniteverkossa noin 1 300.

Vikojen korjaaminen on vaativaa ja vaarallista ammattityötä. Sähköturvallisuuden takaamiseksi vain ammattiasentajat yhdessä ammattimetsureiden kanssa hoitavat vika-alueiden raivauksen ja asentajat edelleen viankorjauksen. Kaatuneiden puidenkin raivaus edellyttää, että vikapaikan sähköturvallisuus on taattu. Vattenfallin korjausurakassa on edelleen mukana 400 ammattilaista.

Sähkökatkoja saattaa esiintyä myös lähitulevaisuudessa, sillä sähköt voidaan joutua katkaisemaan joksikin aikaa korjaustöiden sähköturvallisuuden vuoksi.

Maallikoiden ei pidä myöskään mennä itse koskemaan vaurioituneisiin sähköjohtoihin ja -rakenteisiin. Myös johdoille kaatuneisiin puihin koskeminen on saattaa olla hengenvaarallista.

Selvitysmies tutkii sähköjärjestelmien toimivuutta

Kauppa- ja teollisuusministeriö on tänään asettanut VTT:n ylijohtajan Jarl Forste'nin selvitysmieheksi, jonka tehtävä on tutkia sähkön jakeluverkon haltijoiden varautumista myrskyihin ja muihin poikkeuksellisiin luonnonoloihin.

Selvitysmies tutkii myös käyttäjien oikeuksia ja velvollisuuksia nykyisen sähkömarkkinajärjestelmän oloissa. Hän tutkii, onko lainsäädännössä tai käytännössä aukkoja, mitä tulee järjestelmän toimivuuteen tai sähkövahinkojen korvattavuuteen.

Viime päivinä sähköt ovat olleet pitkään poikki muun muassa Pirkanmaalla, Kanta-Hämeessä, Päijät-Hämeessä ja Uudellamaalla. Pahimmillaan ilman sähköä oli parisenkymmentä tuhatta taloutta. Erityisesti karjatiloilla tilanne oli vaikea.

Forste'nia avustaa tukiryhmä, johon tulee kauppa- ja teollisuusministeriön, Energiamarkkinaviraston, Kuluttajaviraston, Huoltovarmuuskeskuksen ja Turvatekniikan keskuksen nimeämät edustajat. Työ on määrä saada valmiiksi huhtikuun loppuun mennessä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme