Mainos
Mainos

Pitäisikö Suomen työmarkkinat avata koko maailmalle? "Sehän olisi sulaa hulluutta"

Suomen työmarkkinoiden avaaminen myös EU:n ulkopuolisille maille jakaa mielipiteitä. MTV:n Huomenta Suomessa aiheesta olivat tyystin eri mieltä kansanedustaja Juhana Vartiainen (kok.) ja Rakennusliiton varapuheenjohtaja Kyösti Suokas. Vartiainen pitää työmarkkinoiden avaamista hyvänä asiana Suomen taloudelle. Rakennusliiton Kyösti Suokas suhtautuu skeptisesti.

Työvoiman tarveharkinta, joka on nyt voimassa:

– Suomeen ei saa tuoda EU:n ulkopuolelta työvoimaa, jos vastaavaa saavatavissa suomesta tai EU:n vapailta työmarkkinoilta.

Jos tarveharkinta poistettaisiin:

– Suomeen saa tulla töihin myös EU-alueen ulkopuolelta, jos henkilölle on esitetty työtarjous.

– Olisi sulaa hulluutta avata Suomen työmarkkinat koko maailmalle. Maailmassa on asukkaita 7,6 miljardia, eli kestävätkö Suomen vähät työpaikat tämmöisen väkimäärän, Kyösti Suokas avasi keskustelun.

Juhani Vartiainen muistutti, että tarveharkinnan poistaminen ei tarkoittaisi sitä, että kuka vain toiselta puolelta maailmaa voisi tulla Suomeen töihin. 

– Työmarkkinat eivät aukeaisi kaikille. Suomeen tulisi ihmisiä vain jos heillä on työtarjous ja työsopimus. Taloustieteen nojalla tiedetään, että mitä enemmän tulee ihmisiä, sitä enemmän on myös työtilaisuuksia. Tämä kiihdyttäisi meidän heiveröistä työllisyyskasvuamme. Meillä jo nyt monet yritykset kertovat rekrytointivaikeuksista, Vartiainen vastasi.

Rakennusliiton Suokas ei innostu teorioista. Hän uskoo työmarkkinoiden vapauttamisen koko maailmalle tuovan mukanaan järjestäytyneen rikollisuuden muun muassa rakennusalalle.

– Taloustieteilijöiden teorioista tulee mieleen naapurimaan suuri poika veli Lenin, joka kokeili ihmisillä talousteorioita. Jos työmarkkinat vapautetaan maailmalle, se tarkoittaa ääretöntä työvoiman välitystä, johon liittyy myös järjestäytynyttä rikollisuutta. Eihän näille kehitysmaiden ihmisille makseta Suomen palkkatasoa, vaan välittäjät alkavat vääntämään sitä hommaa.

Katso koko keskustelu yllä olevasta videosta.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme