Mainos
Mainos

Pitkä täysimetys ei anna suojaa allergioilta

Yli puoli vuotta kestävä täysimetys ei suojaa lasta allergioilta. Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan se saattaa jopa lisätä allergiariskiä. Nykyinen neuvolasuositus on, että lapsi saisi pelkkää rintamaitoa puolivuotiaaksi asti.

- Voidaan sanoa, että sillä kuudella kuukaudella on ihan varmasti se rintaruokinnan suojateho jo saavutettu, väitöstutkimuksen tehnyt lääketieteen lisensiaatti Maria Pesonen vakuuttaa.

Muut tutkimukset ovat jo aiemmin osoittaneet, että lapsi saa rintamaidosta jonkinlaisen suojan allergioita vastaan. Enimmäissuoja saavutetaan ilmeisesti jo 3-4 kuukauden imetyksellä.

- Allergian kannalta kolme neljä kuukautta (imetystä) riittää, mutta tietysti rintamaito on varmasti ihmislapselle optimaalista ravintoa. Siinä mielessä kuuden kuukauden imetyksessä ei ole mitään vikaa, Pesonen toteaa.

Yli yhdeksän kuukautta pelkän rintaruokinnan varassa olleilla lapsilla oli myöhemmin muita enemmän allergioita. Heiltä löytyi verrattain usein esimerkiksi atooppista ihottumaa. Monilla oli myös yliherkkyyttä ruoka-aineille.

Allerginen nuha, astma ja atooppinen ihottuma ovat yleistyneet viime vuosikymmeninä. On arvioitu, että jopa miljoona suomalaista kärsii näistä.

Tutkimuksessa oli mukana 200 suomalaisen terveen vastasyntyneen ryhmä, jota on seurattu syntymästä 20 vuoden ikään saakka. Osallistujista 42 prosenttia oli allergiaperheiden lapsia. Lapsista reilu puolet sai puolivuotiaaksi ja viidennes yli yhdeksän kuukauden ikäiseksi pelkkää äidinmaitoa.

Pesosen Helsingin yliopistossa tekemä väitöskirja tarkastetaan perjantaina.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme