Mainos
Mainos

Pitkäaikaistyöttömien pääsyä eläkkeelle aletaan helpottaa

Työvoimatoimistojen kortistoissa on arviolta yli kymmenen tuhatta sellaista pitkäaikaistyötöntä, jotka oikeasti kuuluisivat työkyvyttömyyseläkkeelle. Työtön ei kuitenkaan saa työkyvyttömyyseläkepapereita yhtä helposti kuin työssä käyvä.

Työtön vastaanotossa

Työttömiä ei yleensä ohjata erikoislääkäreille tarkkoihin työkykytesteihin ja arvioihin. Terveyskeskuslääkärien arviot eivät sellaisenaan eläkepäätöksiä tekeviä lääkäreitä vakuuta, jolleivät ne perustu tarkkoihin tutkimuksiin.

Nyt epätoivoista paperisotaa aletaan helpottaa niin sanotulla Taipaleen mallilla. Työkyvyn rajamailla elävää työtöntä opastetaan hakemaan asianmukaisia todistuksia ja hänen erikoislääkärikulujaan kustannetaan. Työministeriö on varannut hankkeeseen kymmenen miljoonaa markkaa, josta osa tulee takaisin työvoimatoimistojen säästyneenä aikana, kun turhat asiakaskäynnit loppuvat.

Taipaleen eläkkeelle ohjausjärjestelmää on jo kokeiltu joitteinkin kuntien sosiaalitoimessa ja hyvällä menestyksellä. Työkyvyttömyyseläkkeiden väliinputoajat eivät kuitenkaan ole pelkästään niin sanottuja sosiaalitapauksia. Monet sairaudet kuten esimerkiksi selkävaivat vaativat kalliita erikoistutkimuksia työkyvyttömyyden todentamiseksi.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme