Mainos
Mainos

Pitkältä sairauslomalta palaava kaipaa erityistä tukea

Reipas keskustelu ja neuvottelu pitkältä sairauslomalta palaavan työntekijän kanssa helpottaa työelämään palaamista.

Työterveyslaitoksen mukaan keskustelut jäävät kuitenkin usein väliin, koska työpaikoilla ei välttämättä edes tiedetä, kenen tehtäviin tällainen kuuluu.

Tutkimusta tehneen psykologi Matti Joensuun mukaan osa esimiehistä haluaisi myös omaan jaksamiseensa tukea, jotta työntekijän sujuva työhönpaluu ei jäisi yksin esimiesten harteille.

Työntekijät puolestaan toivovat, että esimiehet olisivat heihin yhteydessä jo sairausloman aikana. Heidän mukaansa työnantajan osoittama kiinnostus työntekijän terveyttä kohtaan saattaa jopa rohkaista työhönpaluuseen.

Myös varmuus töiden jatkumisesta ja korkea koulutus edesauttavat sopeutumista työelämään pitkän poissaolon jälkeen.

Sairausloma erottaa terveistä

Joensuun mukaan moni psyykkisistä oireista kärsinyt oli harkinnut sairauslomalle jäämistään hyvin pitkään, jopa kaksi vuotta. Vasta sairausloman saatuaan he myönsivät olevansa sairaita.

- Usein oli niin, että sairausloma veti rajan terveen ja sairaan välille, Joensuu sanoo.

Tämän lisäksi useimmat psyykkisistä syistä sairauslomalla olleet uskoivat, että jotain olisi voitu tehdä heidän sairauslomansa estämiseksi.

Joensuun mukaan työntekijät kokivat esimerkiksi, että heidän työtehtäviään olisi voitu helpottaa tai esimies olisi voinut puuttua työpaikan huonoon ilmapiiriin.

- Osa toi myös esiin sen, että heidän olisi itse pitänyt ymmärtää hellittää aikaisemmin, Joensuu kertoo.

Sen sijaan fyysisistä syistä pitkälle sairauslomalle jääneet eivät uskoneet, että mitään olisi ollut etukäteen tehtävissä.

Sairaspäivät kertyvät pienelle joukolle

Työterveyslaitoksen mukaan sairauspoissaolojen määrä on kasvanut 2000-luvulla. Suurimmat syyt poissaoloihin ovat tuki- ja liikuntaelinsairaudet ja mielenterveyden häiriöt.

Myös verenkiertoelinten sairaudet aiheuttavat paljon pitkiä sairauslomia, mutta Joensuun mukaan hyvä hoito on auttanut pitämään nämä sairaudet kurissa.

- Valtaosa sairauslomapäivistä koostuu pitkistä sairauslomista. On tutkittu, että suurin osa sairauspäivistä kertyy tietylle viidelle prosentille sairauslomalla olevista, Joensuu sanoo.

Työterveyslaitoksen toissa vuonna toteuttamaan tutkimukseen haastateltiin sekä työnantajan edustajia että pitkillä sairauslomilla olleita työntekijöitä. Työnantajaa edustaneet vastaajat olivat esimerkiksi työterveyslääkäreitä tai esimiehiä.

Työntekijöille tehtyyn kyselyyn vastasi lähes 500 pitkällä sairauslomalla ollutta henkilöä. Heistä suurin osa vastasi myös puolen vuoden päästä tehtyyn seurantakyselyyn. Kyselyyn osallistuneiden sairausloma kesti keskimäärin 39 kalenteriviikkoa.

Tämän lisäksi tutkijat haastattelivat noin 50 kyselyyn vastannutta työntekijää ja vajaan kymmenen työntekijän puolisot haastateltiin myös.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme