Mainos
Mainos

Pohjalaisministeri Risikko uudesta salkustaan: Olen intoa piukassa

Paula Risikko, porvarihallituksen peruspalveluministeri, joutui viime kaudella kantamaan välillä kohtuuttoman raskasta salkkua. Meksikosta alkunsa saanut sikainfluenssaepidemia kylvi kauhua ympäri maailmaa, eikä se antanut armoa suomalaisillekaan.

Risikko joutui kantamaan kovaa vastuuta.

– Kyllä se aikalailla turnauskestävyyttä vaati, kun kyse oli niin yllättävästä tapahtumasta. Aamulla töihin lähtiessä vain ajatteli, että toivottavasti tänään ei menetetä ihmisiä, Risikko muistelee.

Nyt Risikon kädessä heiluu toinen salkku: hän toimii Kataisen hallituksen sosiaali- ja terveysministerinä. Vaikka ministeriö pysyy samana, muuttuu työnkuva hieman.

Ennen peruspalveluista vastannut ministeri käsittelee nyt esimerkiksi työhyvinvointiin ja etuisuusjärjestelmiin liittyviä asioita.

– Tykkäsin tosi paljon peruspalveluministerin tehtävästä, mutta kyllä minä tykkään tästäkin. Olen ihan intoo piukas.

Ministeriöön tulossa tehotiimi

Ministeri toivoo, että niin sanottu Risikon malli saisi uutta tuulta alleen. Malli tarkoittaisi karkeasti sitä, että koko maa jaettaisiin noin viiteenkymmeneen sosiaali- ja terveysalueeseen, jotka syrjäyttäisivät nykyiset sairaanhoitopiirit.

Viime hallituksessa keskusta torppasi kaavailut, kun taas uusi kumppani SDP lämpeni idealle jo oppositioaikanaan. Risikon tavoite on tasata suomalaisten hyvinvointieroja.

– Meillä on hyvin voiva kansa ja meillä on huonosti voiva kansa. Vaatii paljon työtä, että me saisimme huonosti voivat voimaan paremmin.

Sosiaali- ja terveyspalveluja on Risikon parina uudistamassa ministeriön toinen emäntä SDP:n peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson. Risikko uskoo, että vahvoista naisista muodostuu todellinen tehotiimi.

- Olimme hallitusohjelmaneuvotteluissa 17 päivää, eikä mitään ongelmia ollut. Uskon, että tulemme hyvin toimeen. Molemmilla on tahtoa, mutta paljon on myös tahtoa tehdä yhteistyötä ja saavuttaa tavoitteita, joista suuri osa on meille yhteisiä.

Kesällä leikitään barbieilla

Ministerin työssä Risikkoa on auttanut ja auttaa jatkossakin eräs verrattoman rakas asia: "pohojalaasuus".

– Pohojalaaset ovat kovia rossaamahan kuten me sanotahan.Emme peitä omia hyviä puoliamme ja olemme suoraselkäisiä ja -puheisia. Joskus se voi kääntyä vähän itseänsä vastaankin, mutta kyllä se mielestäni on poliitikolle aika hyvä ominaisuus että uskaltaa sanoa välillä topakastikin. Lisäksi pitää uskaltaa puhua myös niistä vaikeista asioista. Ei meillä kaikki hyvin ole ja sekin pitää uskaltaa sanoa.

Kesällä Risikko viettää aikaa kotikulmillaan. Esimerkiksi Seinäjoen Tangomarkkinat ja Vauhtiajot kutsuvat varmasti. Lisäksi pohjalaiset markkinat tulevat tutuiksi.

- Kaikkein tärkeintä on kuitenkin perheen kanssa oleminen. Koko kevät on ollut niin vauhdikasta aikaa vaalikampanjoineen ja hallitusohjelmaneuvotteluineen, että nyt on aika levähtää ja kerätä voimia. Kun sen pienen kuusivuotiaan kanssa ottaa esille barbienuket ja niiden kanssa leikkii, niin kyllä siinä nämä työhuolet haihtuvat, Risikko sanoo.

Tuskalla ja työllä kokoon kyhättyä uutta hallitusta on nimitetty milloin kirppusirkukseksi, milloin kaikilla mausteilla ryyditetyksi hyytelöksi. Mutta keitä tässä hallituksessa istuu?

Tässä juttusarjassa tapaamme joka arkipäivä yhden uusista ministereistämme. Ministerit pääsevät pohtimaan oman salkkunsa sisältämiä haasteita ja kertomaan myös siitä, mitä kiireisen poliitikon kesänviettoon kuuluu. Sarja lähetetään myös Radio Novassa arkisin kello 12.30.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme