Mainos
Mainos

Pohjankiisloja muistellaan Itä-Suomessa

Lähes täsmälleen sata vuotta sitten nähtiin Itä-Suomessa merkillinen luonnonilmiö, kun alueelle ilmestyi suuri määrä pohjankiisloja.

Näihin aikoihin on kulunut lähes päivälleen sata vuotta siitä, kun Itä-Suomessa koettiin merkillinen luonnonilmiö: alueelle ilmaantui suuria määriä tavallisesti Jäämerellä eläviä pohjankiisloja. Lokin kokoiset tummat linnut herättivät suurta ihmetystä niin tavallisen kansan kuin tutkijoidenkin parissa. Linnuista kymmenkunta päätyi Kuopion luonnontieteellisen museon kokoelmiin.

-Kuopion torin yli lensi ensimmäisenä päivänä joulukuuta kolme yksilöä ja se on kirjattu A.J. Melan havaintoluetteloon. Siitä tavallaan tämä savolainen pohjankiislaryntäys alkoi, sanoo intendentti Jukka Kauppinen Kuopion luonnontieteellisestä museosta.

Kuopiolaissyntyisen luonnontutkijan A.J. Melan ansiosta havainnot oudoista merilinnuista saatiin kirjattua talteen ja julkaistiin. Useimmat kalaravinnosta riippuvaisista linnuista menehtyivät sisämaassa pian sulan veden puutteessa, osa päätyi pataan.

-Paljon lintuja on tietysti ammuttu ja ne tuotiin sitten asiantuntijoille ihmeteltäväksi. Sillä tavalla ne joutuivat Kuopion luonnontieteellisen museon kokoelmiin, Kauppinen sanoo.

Vieraitten lintujen ilmestyminen herätti arvailuja pahoista enteistä, mutta A.J. Mela löysi mm. venäläisiä lehtiä tutkimalla ilmiölle luonnollisen selityksen: kerrrottiin että tuli talvi ennen syksyä ja linnut olivat aivan pois suunniltaan.

Poikkeuksellisen varhaiset tulipalopakkaset olivat jäädyttäneet lintujen kotivedet Pohjoisella Jäämerellä, ja talvimyrsky lennätti linnut sisämaahan. Sen koommin ei kiisloja ole meillä nähty. Pohjois-Savon lintutieteellinen yhdistys on nyt heittänyt idean jokasyksyisistä Kuopion kiislaviikoista kaukaisten lintujen merkillisen kohtalon muistoksi.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot