Mainos
Mainos

Pohjanmaalla sairaanhoitopiiri irtisanoo krapulaiset

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri on alkanut soveltaa henkilöstöönsä tiukkaa päihteettömyyslinjaa. Jos työntekijä tulee töihin päihtyneenä tai krapulassa, hän saa heti potkut.

Ohjeet sisältyvät sairaanhoitopiirin päihteettömyysohjelmaan. Nollatoleranssi koskee koko henkilökuntaa. Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin palveluksessa on noin 2300 vakituista työntekijää.

Työntekijöitä ei aleta puhalluttaa joka aamu, vaan valvonnasta huolehtivat työtoverit ja esimiehet. Jos he epäilevät jonkun olevan päihtyneenä, esimiehen tulee puuttua tapaukseen. Epäilty joko puhallutetaan tai määrätään verikokeeseen. Jos työntekijä kieltäytyy tästä, hänen tulee itse näyttää toteen, että esimiehen epäily on perusteeton. Jos taas testit vahvistavat työntekijän olevan päihtyneenä, niin jo yksikin kärähtäminen johtaa irtisanomiseen.

Etelä-Pohjanmaa nousi otsikoihin vuonna 2002, kun se ensimmäisenä sairaanhoitopiirinä kielsi henkilökunnaltaan tupakoinnin työaikana. Mediamylläkkä oli kova, mutta kokemukset savuttomuudesta ovat johtajaylilääkäri Hannu Puolijoen mukaan olleet hyviä. Sittemmin tupakointi kiellettiin myös muissa sairaaloissa.

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä on ollut viime vuosina muutamia irtisanomisia, jotka liittyvät päihteiden käyttöön. Piiri muistuttaa, että Suomessa on jo työnantajia, jotka noudattavat nollatoleranssia. Esimerkkeinä mainitaan VR ja Finnair.

Muualla ei vastaavaa

Kunnallisen työmarkkinalaitoksen työmarkkina-asiamiehelle Markku Roihalle tieto nollatoleranssin kirjaamisesta päihteettömyysohjelmaan on uutta. Muualla ei vastaavaa ole tiettävästi vireillä.

Kuntapuolella on oma päihdeasioita koskeva ohjeistus, ja työmarkkinakeskusjärjestöt antoivat viime talvena valtakunnallisen suosituksen. Molemmat painottavat ennalta ehkäisevää puuttumista. Pyrkimys on välttää tilanteita, joissa väärinkäytöksiin joudutaan puuttumaan kurinpidollisin menetelmin, Roiha huomauttaa.

Hänen mukaansa mitään suoraa, selväpiirteistä linjaa ei voi antaa.

- Kukin tapaus on uniikki. Kussakin tapauksessa menettelytapoihin vaikuttaa tapaus sinällään ja sen törkeysaste.

Roiha ei usko, että Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin päihdelinjaukset välttämättä johtavat pelisääntökiistoihin. Hän myös huomauttaa, että päihdeohjelmasta on sovittu yhteisesti henkilöstön ja työnantajan kesken.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme