Mainos
Mainos

Pohjavedelle kriittiset sorakuopat tutkitaan

Pohjavesialueilla sijaitsevat soranottoalueet, joita ei ole jälkihoidettu, aiheuttavat merkittävän riskin pohjavedelle. Suomen ympäristökeskus on käynnistänyt hankkeen, jonka tarkoituksena on kartoittaa pohjavesialueilla olevat soranottoalueet sekä arvioida niiden jälkihoidon tila ja kunnostustarve.

Pohjavesialueilla sijaitsevien soranottoalueiden määrästä ja jälkihoidon tilasta ei ole toistaiseksi tarkkaa tietoa. Alustavien arvioiden mukaan näitä alueita on Suomessa paljon, jopa yli 10 000. Tämä johtuu siitä, että soranottoalueet ja tärkeimmät pohjavesialueet sijaitsevat yleensä samoilla seuduilla.

Soranoton alueiden kartoitus on jo tehty joillakin seuduilla tutkimusmenetelmien kehittämiseksi. Esimerkiksi Uudenmaan ympäristökeskus on käynyt läpi keskisen ja läntisen Uudenmaan soranottoalueet.

Valtakunnallinen yleisselvitys aiheesta valmistuu vuonna 2001 ja yksityiskohtainen selvitys arviolta vuonna 2003. Soranotto on ollut luvanvaraista vuodesta 1982. Nykyisin on voimassa noin 7 000 soranottolupaa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot