Mainos
Mainos

Pohjavesien riskit tunnetaan - tieto ei mene perille

Suomen pohjavedet ovat huonommassa kunnossa kuin yleisesti luullaan. Tästä huolimatta pohjaveden käyttö on lisääntymässä. Esimerkiksi kallioperän ja maaperän aiheuttamia pohjavesivaurioita ei huomioida vesihuollon suunnittelussa, vaikka tieto geologisista riskeistä on olemassa.

Suomalaista pohjavettä pidetään erinomaisena ja riskittömänä. Tämä uskomus on nyt pikkuhiljaa osittautumassa harhaksi. Ensi viikolla julkaistava sosiaali- ja terveysministeriön konsulttiselvitys kertoo, että todellisuudessa pintavettä käyttävien vesilaitosten vesi on parempilaatuista kuin pohjavettä käyttävien. Tähän on monia syitä. Pintavesiä tutkitaan ja desinfioidaan, pohjavesinäytteet taas jäävät usein ottamatta vanhojen uskomusten vuoksi.

Tietoisesti pilattuja pohjavesiä on vielä vähän, mutta kun kalliperästä johtuvat pohjavesivauriotkin näyttävät unohtuneen, alkaa kokonaiskuva muuttua. Tieto pohjavesiä uhkaavista maaperäriskeistä on olemassa mutta se näyttää kummallisella tavalla hautautuneen Geologian tutkimuskeskukseen. GTK on päättänyt nyt ryhdistäytyä ja tietoa kallioperän aiheuttamista riskeistä ryhdytään markkinoimaan esimerkiksi kuntien vesihuollon suunnittelijoille.

EU:ssa suomalaisia pohjavesiä pidetään kaikesta huolimatta kristallinkirkkaina ja ne haluttaisiin korvauksetta yhteiseen käyttöön. Lähitulevaisuus näyttää pystyykö Suomi myymään pohjavettään.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme