Mainos
Mainos

Pohjois-Pohjanmaalla on jouduttu räjäyttelemään hyydepatoja

Suppotulvat syntyvät erityisesti silloin kun vesistöt pysyvät pitkään sulina ja pakkasjakso tulee yllättäen.

Hyydepatojen aiheuttamista suppotulvista on tulossa joka talvinen riesa. Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskus on räjäyttänyt patoja muun muassa Taivalkosken Kostonjoella, jossa suppopato nosti veden paikallisen kalalaitoksen hallin lattialle. Suppotulva on uhannut myös asuinrakennuksia Taivalkoskella.

Suppotulva syntyy, kun kylmä sää alijäähdyttää vettä. Tämän myötä vedessä alkaa muodostua suppojäätä eli joki hyytää. Kun hyytä alkaa kasautua jokea paikoin peittävän jääkannen alle, se tukkii vesiuoman ja silloin syntyy suppotulva.

- Suppotulvat syntyvät erityisesti silloin kun vesistöt pysyvät pitkään sulina ja pakkasjakso tulee yllättäen. Myös vesien lisääntynyt juoksuttaminen lisää tätä ongelmaa, rakennuttamispäällikkö Tuomo Enbuske Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskuksesta kertoo.

Enbusken mukaan suppotulvista on tulossa keskitalvien ongelma. Tosin viime vuonna suppotulvia oli hänen mukaansa huomattavasti enemmän.

Räjäyttämällä eroon

Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskus avaa patoja räjäyttämällä tai kaivinkoneiden alueella. Viikonvaihteessa suppopato räjäytettiin Taivalkoskella.

Sanginjoella Oulussa ympäristökeskus avasi kaivinkoneella vesiuomaa noin 200 metrin verran. Suppotulvat aiheuttavat ongelmia myös Muhosjokisuun varrella, missä tulvavesi uhkaa venesataman huoltorakennusta.

Enbusken mukaan tammikuu on suppopatojen kannalta kaikkein kriittisin aika. Tilanne helpottuu kun vesialueet saavat pysyvän jääpeitteen.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme