Mainos
Mainos

Pohjois-Pohjanmaan jokien vedet matalalla

Pohjois-Pohjanmaan jokien vesimäärät ovat tällä hetkellä poikkeuksellisen alhaisia verrattuna pitkäaikaiseen keskiarvoon samalta ajalta. Vanhimmat mittausjakson tiedoista ovat 1960-luvulta. Alhaisimmat vesimäärät on mitattu Oulujoen Merikoskessa, jossa virtaama on 52 prosenttia alle pitkänajan keskiarvon.

Useissa muissakaan joissa ei ole esiintynyt koko mittausjakson aikana yhtä alhaisia virtaamia, kuin tämän hetken lukemat osoittavat. Pääosassa Pohjois-Pohjanmaata pohjavesipinnat ovat myös normaalia alempana, paikoin useita kymmeniä senttimetrejä alle keskiarvon. Maakunnan eteläosassa pohjavesipintojen korkeudet ovat suunnilleen normaalit tai jopa sen yläpuolella.

Ympäristökeskuksen kokoamien havaintojen mukaan vesistöjen ja pohjavesimuodostumien vesivarojen ennätysmäinen aleneminen aiheutuu kevään aikaisuudesta, vähäsateisuudesta ja korkeiden lämpötilojen aiheuttamasta voimakkaasta haihtumisesta.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme