Mainos
Mainos

Pohjois-Savossa harvinainen salmonellaepidemia

Suomessa on löydetty harvinainen salmonellan alalaji, salmonella Abony, jonka tartunnan on saanut Pohjois-Savossa ainakin 11 ihmistä.

Pohjois-Savossa on löydetty Suomessa hyvin harvinaisen salmonellan alalajin aiheuttama ruokamyrkytysepidemia. Salmonella Abony -tartunnan sai lokakuussa ainakin 11 ihmistä eri puolilla maakuntaa. Kansanterveyslaitos haastatteli sairastuneet, ja yhdistäväksi tekijäksi paljastui Kiinasta tuotujen mungopavun itujen syönti.

Kaikki sairastumiset tapahtuivat lokakuun alussa viikon sisällä, eikä uusia tapauksia ole tullut sen jälkeen tietoon. Epäilyttävästä siemenerästä ei ole toistaiseksi todettu salmonellaa, mutta tutkimukset jatkuvat edelleen tartuntalähteen varmistamiseksi.

- Selvitysten mukaan sairastumiset aiheutuivat yhden päivän valmistuserästä, joka poistettiin myynnistä heti epäilyn tultua ilmi. Idättämö on pesty ja desinfioitu siemenerän jäljiltä, kertoo lääninelintarviketarkastaja Anne Vornanen.

Salmonellan levittäjiksi epäiltyjä ituja oli tarjoiltu vain suurtalouksissa eli erilaisissa ruokaloissa. Vähittäismyynnissä ituja ei ollut lainkaan.

Epidemian jäljille pääsi Kansanterveyslaitos, joka huomasi, että kyseistä harvinaista salmonellaa esiintyi yllättäen eri puolilla Pohjois-Savoa.

- Salmonella Abony-tartunnan saaneilla oli kaikilla hyvin vahvat oireet eli vahvoja vatsaoireita, oksentelua ja kuumetta. Voi olla, että sairastuneita on ollut enemmänkin, mutta kaikki eivät ole hakeutuneet hoitoon, Vornanen arvioi.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot