Mainos
Mainos

Pohjois-Savossa maisteri työllistyy parhaiten – TE-toimisto: "Emme johda ylhäältä"

Maisterit työllistyvät Pohjois-Savossa kaikkia muita alueita paremmin. Alueella maisterien työttömyys on noin kolme prosenttia. Mikä on Savon salaisuus?

Tuoreen rakenteellisen kehittämisen RAKE-työryhmän raportti kertoo yllätyksen. Vuosina 2009 - 2013 Pohjois-Savossa maistereiden työttömyys on vain noin kolme prosenttia vuosi valmistumisen jälkeen. 

Luku on pienempi kuin missään muualla. Pohjanmaa kiilaa kakkoseksi ennen Uuttamaata. Molemmissa työttömyys osuu neljän prosentin tuntumaan.

Savossa muistutetaan, että kyse on ennen kaikkea aktiivisuudesta.

– Pohjois-Savossa on siis osaavia ja innokkaita maistereita, jotka hakevat aktiivisesti työtä! Pohjois-Savon TE-toimiston sisäinen asiakasprosessi toimii aktiivisesti ja nopeasti kaikkien asiakkaiden kohdalla, kertoo työnvälityksen psykologi Hannu Litja Pohjois-Savon TE-toimistosta.

– Korkeakoulutetuille on hankittu työvoimakoulutuksena räätälöityä koulutusta muun muassa Itä-Suomen yliopiston Aducaten toteuttamaa Projektiosaajat–koulutusta, jossa työssäoppimisjakso on auttanut monen yrityksen tekemään itsestään tarpeellisen eli luomaan oman palkkatyöpaikkansa, psykologi jatkaa.

"Pysyvästi maan paras"

Litja kertoo, että on tärkeää, että johtaminen ei tapahdu yksinomaan ylhäältä. 

– Muutos ei ole ylhäältä johdettua vaan yhdessä tehtyä, josta hyödyn saavat asiakkaat. Lisäksi edellisen hallituksen kärkihankkeessa Nuorisotakuussa Pohjois-Savo oli pysyvästi maan paras! Osana Nuorisotakuuta 25-29 –vuotiaat vastavalmistuneet, johon moni maisterikin osuu, saivat enemmän ohjausta ja patistelua.

Litja korostaa, että Itä-Suomen yliopisto ja Savonia-ammattikorkeakoulut ovat muistaneet vastuunsa siitä, että valmistuvan opiskelijan on ammattitaitonsa lisäksi osattava myös hakea työtä ja tämä on sisällytetty osaksi perusopintoja. 

Lääkäreitä, sosiaalityöntekijöitä, farmaseutteja

Alueen vetovoimatekijänä toimii muun muassa lääketiede.

– Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampukselta valmistuvien määrällä ja luonteella on merkitystä. Koulutamme osaajia valtakunnalliseen tarpeeseen – lääkärit, hammaslääkärit, sosiaalityöntekijät, farmaseutit ja proviisorit.

Psykologi muistuttaa, että odottamalla asiat eivät edisty. 

– Aktiivisuudella on tapana korreloitua, on se sitten itsestä lähtevää tai TE-palveluiden patistamaa, jolloin osuminen oikeaan aikaan oikeaan paikkaan on todennäköisempää kuin vain pelkästään palveluita odottamalla.

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot