Mainos
Mainos

Pohjois-Savossakin tavallista enemmän hinkuyskää

Myös Pohjois-Savossa on tänä vuonna tavattu tavallista enemmän hinkuyskää. Viime viikolla uutisoitiin hinkuyskätapauksista Nurmeksessa Pohjois-Karjalassa. Kuopion yliopistollisen sairaalan infektiolääkärin
Camilla Jokisen mukaan tautitapausten tarkkaa määrää on vaikea arvioida.

Kansanterveyslaitoksen tartuntatautirekisteriin on ilmoitettu tänä vuonna Pohjois-Savosta 20 tapausta eli yhtä paljon kuin koko viime vuonna yhteensä. Todellisuudessa määrä voi olla suurempi. Kaikki tapaukset eivät paljastu, koska lääkärit eivät osaa aina epäillä hinkuyskää.

-Jos pitkittyneissä yskissä otettaisiin enemmän näytteitä, tapauksia löytyisi enemmän. Oireet ovat rokotetuilla ihmisillä epätyypillisiä ja taudin mahdollisuus ei tule edes mieleen, kertoo Jokinen. Suomessa todetaan laboratoriotestein noin 800 hinkuyskätapausta vuodessa. Pohjois-Savossa niitä on paljastunut viitisenkymmentä vuosina 1995-98. Potilaat ovat olleet kaikki alle 20-vuotiaita.

Tauti on lääkkeillä hoidettavissa. Myös rokotus suojaa hinkuyskältä kohtalaisen hyvin. Hinkuyskän yleisin oire on sitkeä puuskittainen yskä, joka saattaa kestää viikkoja ja pitempäänkin. Imeväisikäisillä ja vanhuksilla tauti voi olla vaarallinen. Kuopiossa kuoli äskettäin yksi muutaman kuukauden ikäinen lapsi hinkuyskään. Keväällä kuoli pieni lapsi myös Helsingissä. Elokuun puolivälissä hinkuyskää esiintyi laajemmin Nurmeksessa Pohjois-Karjalassa.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme