Mainos
Mainos

Pohjoisen ihmiset huvittuneina - Miksi etelässä meuhkataan niin kovasti lumesta?

Muualla Suomessa on ihmetelty sitä, miksi lumesta kohkataan täällä eteläisessä Suomessa niin kamalasti.

"Liikenne solmussa lumen takia", "Ajokeli muuttumassa erityisen huonoksi" ovat otsikot huutaneet lähes päivittäin mediassa.

Etenkin nettikeskusteluissa paljastuu Salpausselän pohjoispuolella asuvien huvittunut hämmennys - miten talvi voi yllättää Suomessa asuvan autoilijan näin pahasti?

Puolustukseksi täällä etelässä asuvana täytyy todeta, että keli on ollut tänä talvena todella poikkeuksellinen, sen todistavat tilastotkin. Lunta pääkaupunkiseudulla on ollut joulukuusta lähtien enemmän kuin Lapissa tai Keski-Suomessa yleensä.

- Tampereen teknillisessä yliopistossa valmistunut tutkimus kertoo, että harvinainen talvikeli aiheuttaa enemmän onnettomuuksia. Jos täällä etelässä olisikin koko ajan vaikka -10 astetta, niin olisihan se helpompaa ajaa, mutta sää on ollut hyvin poikkeuksellinen, toteaa Huomenta Suomessa vieraillut Liikenneturvan koulutusohjaaja Toni Vuoristo.

Vuoristo toteaa, että pohjoisessa puolestaan lumeen totutaan jo lapsena ja sen kanssa opitaan elämään sujuvammin.

Pöperöisimpinä lumipäivinä Helsingin poliisi kirjasi yli 100 kolaria. Ehkä se kertoo myös jotain meidän ajotavoistamme ja asenteestamme.

- Kyllä varmasti suurin osa kuljettajista ottaa huomion talviolosuhteet eli lähtee ajoissa liikenteeseen. Tietysti siellä on sitten se osa, joka aiheuttaa nämä tilastot eli ei lähde sen aikaisemmin ja ajaa ihan samalla tavalla kuin olisi kesä.

Vuoriston mukaan teiden kunto osaltaan on vaikuttanut myös kolarien määrään pääkaupunkiseudulla.

- Kadut ovat kapeita ja jo paikoittamisen yhteydessä syntyy helposti vahinkoja.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme