Mainos
Mainos

Pohjoisen pöllötilanne muuta maata parempi

Pöllövuosi jäänee Etelä- ja Keski-Suomessa tavanomaista huonommaksi, arvioi BirdLife Suomi.

Pohjois-Suomessa pöllöjä on tavattu viime syksystä lähtien runsaasti. Syötävää on riittänyt erityisesti Lapissa, jossa metsämyyräkannat olivat syksyllä runsaimmat 30 vuoteen. Pohjoisen myyräkantojen arvioidaan kuitenkin jo olevan selvästi pienenemässä.

Etelässä pöllöt ovat joutuneet ravinnon suhteen ahtaammalle. Pelto- ja metsämyyriä on ollut korkeintaan kohtalaisesti, paikoin ei ollenkaan.

Eloa on vaikeuttanut myös runsasluminen talvi. Luonnontieteellisen keskusmuseon mukaan toissa talven ennätyksellisiltä nälkäkuolemilta on kuitenkin toistaiseksi vältytty.

Useimpien pöllölajien pesintä on yhteydessä pikkunisäkkäiden määrään, erityisesti myyräkantaan. Jos ravinnosta on pulaa, saattaa pesintä jäädä väliin. Pesinnän onnistumisesta saadaan tietoa keväämmällä.

Maaliskuu on parasta pöllöjen kuunteluaikaa, sillä pöllöjen soidinaktiivisuus lisääntyy kevään edetessä. Suomessa pesii kymmenkunta pöllölajia, BirdLife Suomen mukaan enimmillään 20 000-30 000 paria.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme