Mainos
Mainos

Pohjoismaat allekirjoittivat pöytäkirjan taisteluosastosta

Puolustusministeri Seppo Kääriäisen allekirjoittama pöytäkirja velvoittaa ensimmäisen joukon toimintavalmiuteen vuoden 2008 alusta lähtien.

Suomi, Ruotsi, Norja ja Viro ovat allekirjoittaneet Brysselissä yhteistoimintapöytäkirjan pohjoismaisesta taisteluosastosta.

Osastoon liittyvät asiat valmistellaan ja päätetään neljän maan yhteisymmärryksellä. Jokainen maa tekee kuitenkin päätöksen EU-operaation osallistumisesta itsenäisesti kansallisella tasolla. Yhden maan poisjäänti tekisi koko osaston toimintakyvyttömäksi.

- Jos yksi maa jää pois, taisteluosastomme ei voi osallistua EU-operaatioon, osaston valmistelua johtavan Ruotsin puolustusministeri Leni Björklund sanoi. Björklund piti tilannetta teoreettisena, sillä operaatioiden käynnistäminen vaatii kaikkien EU-maiden hyväksynnän. Näin ollen olisi erittäin epätodennäköistä, että maa, joka ensin hyväksyy operaation poliittisella tasolla, ei sen jälkeen olisikaan enää valmis lähettämään mukaan omia joukkojaan.

Pöytäkirjan allekirjoitti Suomen puolesta puolustusministeri Seppo Kääriäinen EU:n ulko- ja puolustusministerikokouksen yhteydessä. Kääriäinen painotti, että Suomi on omalta osaltaan johdonmukainen ja osallistuu operaatioihin, jotka se itse hyväksyy.

Joukon pitäisi olla toimintavalmiina 1.1.2008. Suomi on lähdössä myös toiseen taisteluosastoon, joka perustetaan yhdessä Saksan ja Hollannin kanssa. Sen puolestaan pitäisi olla toimintavalmiina jo vuonna 2007.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot