Mainos
Mainos

Pohjoismaiden kalleimmat asunnot Suomessa ja Norjassa

Suomen ja Norjan asuntomarkkinoille on yhteistä asuntojen kalleus verrattuna Ruotsiin ja Tanskaan. Yhteistä myös se, että kummassakin maassa asuntolainat on sidottu yleensä liikkuvaan markkinakorkoon.

Pohjoismaisessa vertailussa Suomen ja Norjan asuntojen hinnat ovat tätä nykyä korkeimmat ja matalimmat Ruotsissa ja Tanskassa. Hintakuplan vaaraa meillä ei kuitenkaan ole, sillä asuntojen nykyinen hintataso on nelinkertainen vuotuiseen palkkatasoon nähden. 1980-luvun lopun hintapiikin aikana hinnat olivat kuusinkertaiset, sanoo Nordean pääekonomisti Juha Ahtola.

Suomi onkin edelleen ainoa Pohjoismaa, jossa asuntojen reaalihinnat ovat edelleen 80-luvun hintapiikin alapuolella.

Asuntojen hintavertailu perustuu Nordean taloudellisen tutkimusyksikön tekemään selvitykseen. Siinä on verrattu sadan neliön asunnossa elävää perhettä toisessa maassa, samankokoisessa asunnossa asuvaan perheeseen. Asunnon koolla ei Ahtolan mukaan sinänsä ole merkitystä. Vertailukäyrästä olisi tullut samanmuotoinen, vaikka se olisi tehty pienemmästä 60 tai 70 neliön asunnosta.

Ahtolan mukaan samalla selvitettiin, kuinka paljon kussakin maassa ihmisillä olisi halukkuutta hoitaa asumisvelkojaan suhteessa tuloihinsa. Suomessa niin sanottua kipuvaraa löytyi 16 prosenttia, mutta Norjassa jopa 25 prosenttia.

Ahtola ei kuitenkaan usko, että asuntojen hinnat meillä lähtisivät jostain syystä jyrkkään nousuun.

- Korot alkavat pikku hiljaa hivuttautua ylöspäin talouden vahvistuessa. Korot jo syövät asuntojen hintojen nousuvaraa, kun lainanhoito kallistuu, Ahtola sanoo.

Hän huomauttaa myös, että matala korotaso on saattanut ruokkia liian ruusuista kuvaa velkojen hoitokustannuksista.

Suomen ja Norjan asuntomarkkinoille on yhteistä myös se, että kummassakin maassa asuntolainat on sidottu liikkuvaan markkinakorkoon. Ruotsissa ja Tanskassa käytetään yleisemmin kiinteää korkoa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme