Mainos
Mainos

Pohjoismaiden somalimaalaiset valmiita palaamaan kotiin

Somalimaalaiset valmistelevat joukkomuuttoa kotimaahansa. Somalimaa on irrottautunut naapurimaasta Somaliasta. Suomessa asuu n. 700 somalimaalaista, joista 200 suunnittelee paluuta juurilleen.

1 200 Pohjoismaissa asuvaa somalimaalaista suunnittelee joukkomuuttoa takaisin kotiin. Sadat perheet ovat ostaneet tontteja Somalimaasta jo noin miljoonalla markalla. Joukon tarkoitus on aloittaa talojen rakentaminen mahdollisimman pian. 200 Suomessa asuvaa somalimaalaista valmistelee muuttoa takaisin.

Itä-Afrikassa sijaitsevalla Somalimaalla on oma lippu, raha ja presidentti. Siellä on rauhallista, mutta Somaliassa puhuvat yhä aseet. Somalimaa on irrottautunut Somaliasta, mutta muu maailma ei ole eroa tunnustanut.

"Asunto ja työpaikka huolettavat"

Farah Faisal Ali, Somaliland Seura

Somaliland Seura ry:n puheenjohtaja Farah Faisal Ali sanoo, että Suomen somalimaalaiset ovat valmiita palaamaan kotimaahansa.

-Tulimme tänne turvaan. Nyt kotimaassamme on rauha. Meitä huolettavat asunto ja työpaikka kotimaassamme, Farah Faisal Ali sanoo.

38 Suomessa asuvaa somalimaalaisperhettä on ostanut maata pääkaupunki Hargeisasta. Hinta on noin 10 000 markkaa perhettä kohti. Suomessa asuvia somalimaalaisia on jo nyt alueella tutustumassa tontteihinsa. Myös Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa asuvilla somalimaalaisilla on yhteinen maata ostava tuhatjäseninen yhdistys.

Skandinavia -nimisen alueen on tarkoitus valmistua kolmessa vuodessa. Rakentamisessa ja elämässä hyödynnetään Pohjolan yhteiskuntien oppeja.

Somalimaassa vain joka viides lapsista käy koulua. Työpaikkoja on vähän. Kotiinpalaajien toivotaankin tuovan mukanaan rahaa ja kehitysprojekteja.
(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme