Mainos
Mainos

Pohjoismainen alkuperäismehiläinen häviämässä Suomesta

Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus ja Suomen Mehiläishoitajain liitto laativat alkuperäismehilälle parhaillaan suojeluohjelmaa.

Mehiläisten tarhauksella on Suomessa jo 250 vuoden perinteet. Suomeen muodostui oma ankariin talviin ja pitkiin päiviin sopeutunut mehiläiskanta, joka eroaa vallalla olevasta italialaisesta rodusta.

- Kyllä ne kai pitempää päivää tekee ja vähän kylmemmällä ja sateisemmalla ilmalla. Ennen kaikkea lähinnä pohjoismaalainen mehiläinen kerää kanervasta. Nämä muut rodut ei niin hyvin kerää tästä suomalaisesta kanervasta, sanoo kerimäkeläinen mehiläistenhoitaja Kyösti Pitkänen.

1960-luvulla alkuperäismehiläiset alkoivat väistyä tarhoilta säyseämpien italialaisten tulokkaiden tieltä. Nyt ahkera ja hyvin talvehtiva rotu kiinnostaa uudellee. Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus ja Suomen Mehiläishoitajain liitto laativat sille parhaillaan omaa suojeluohjelmaa.

Vaikka pohjoismaalaisia mehiläisiä pidetään kiukkuisina, puolustaa Pitkänen niiden mainetta.

- Sitten kun nämä aikanaan risteytyy toisien rotujen kanssa niin näistä tuli vihaisia. Se ei ollutkaan alkuperäinen piirre. Ei ole alkuperäinen, että se on vaan sen risteytymisen takia.

Tämän kesän hunajasadosta on tulossa hyvä. Kahdesta tuottavasta pohjoismaalaisesta pesästä Pitkänen odottaa jopa 60 kilon satoa.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 07.08.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme