Mainos
Mainos

Poliisi epäilee mormonikirkon paloa tuhopoltoksi

Sammutustyöt ovat edelleen käynnissä. Arvioiden mukaan palosta koituu jopa neljän miljoonan euron vahingot.

Tampereen mormonikirkko on tuhoutunut tulipalossa tänään. Poliisi tutkii paloa törkeänä tuhotyönä. Paikalla oli havaittu ihmisiä ennen paloa, ja heidän osuuttaan syttymiseen selvitetään. Kirkon edustaja arvioi vahinkojen nousevan 3-4 miljoonaan euroon. Rakennusta ei ollut vakuutettu.

Tutkintaa johtavan rikoskomisario Pauli Mäkelän mukaan poliisilla on syytä epäillä, että kirkko sytettiin tahallaan. Tuhotyöhön viittaavat palopaikalla nähdyt henkilöt, palon syttymispaikka sekä muut syyt, joista poliisi vielä vaikenee tutkintaan liittyvistä syistä.

Tampereella oli viime yönä myös pari pienempää paloa, joita epäillään tahallaan sytytetyiksi. Poliisi tutkii palojen yhteyttä toisiinsa.

Kalevan kaupunginosassa sijaitsevan kirkon palosta tuli hälytys aamuviiden aikaan. Rakennuksen maanpäälliset osat tuhoutuivat täysin. Tampereen aluepelastuslaitos sai taistella tulta vastaan tuntikausia.

Sankka savu levisi ympäristöön

Palo ei aiheuttanut henkilövahinkoja. Palokunta kuitenkin kehotti naapuruston asukkaita pitämään ikkunat kiinni sankan savunmuodostuksen takia. Kaupunginosa on tiheään asutettua kerrostaloaluetta.

- Tyyni ilma piti savupilvet paikallaan. Terveille ihmisille ei savusta ollut vaaraa, mutta astmaatikkoja se saattoi haitata, selvitti sammutustyötä johtanut Tampereen aluepelastuslaitoksen palomestari Petri Vuorio.

Itse tulipalo ei ollut vaarassa levitä, sillä kirkko sijaitsee kulmatontilla katujen eristämänä. Lähimmät rakennukset ovat yli 10 metrin päässä.

Sammutustyö samensi väliaikaisesti alueen vesijohtovettä. Kun pelastuslaitos otti palopostista runsaasti vettä käyttöön, paineheilahdus irrotti putkistosakkaa. Tampereen Veden mukaan samentuminen ei ollut terveydelle haitallista.

Tuli levisi varastosta

Palomestari Vuorio kertoo, että kun palokunta saapui paikalle Pellervonkadulle, kirkon lähellä sijaitseva varasto paloi avoliekillä.

Mormonikirkon palo Tampereella 5.1.2008

- Tuli oli jo levinnyt vieressä sijaitsevan kirkon katokseen ja sieltä joka puolelle peltikaton alle. Koko katto hehkui, ja sen alta löi kuumia palokaasuja ja savua.

Vuorio hälytti paikalle lisää apujoukkoja. Paloa sammutti lopulta noin 70 miestä, mutta taistelu tulta vastaan hävittiin.

- Katosta putoili palopesäkkeitä sisälle kirkkoon. Sammutimme niitä ja revimme kattoa auki kolmen nostolavan avulla, mutta palo oli meitä hiukan nopeampi. Sammuttajat jouduttiin kutsumaan ulos romahdusvaaran takia.

Vuonna 1965 rakennettu, kaksikerroksinen tiilestä rakennettu kirkko oli kooltaan noin 1300 neliötä ja pituudeltaan nelisenkymmentä metriä. Sen jyrkkä peltikatto kohosi peräti 15 metrin korkeuteen.

Tulipalo tuhosi kirkon maanpäälliset osat irtaimistoineen, joihin kuului urut ja flyygeli. Sen sijaan kellarikerros säilyi betonisen välipohjan takia. Palokunta suojasi kellarissa olevia tietokoneita muovilla, mutta ne saattoivat kärsiä vesivahinkoja.

Seurakunta ilmoitti tuhojen paljastuttua, että se aikoo rakentaa uuden kirkon parin vuoden sisällä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme