Mainos

Poliisi: Humalaisille nuorille rikesakko ja viranomaisen soitto kotiin

Poliisi valvoo tänä viikonloppuna tehostetusti nuorten koulujen päättymisen juhlintaa. Lämmin sää pitää huolen siitä, että juhlijoita myös riittää.

Eniten nuoria kerääntyy isojen kaupunkien keskustojen läheisyyteen tai esimerkiksi hiekkarannoille. Poliisihallituksen poliisitarkastaja Ari Järvenpää kertoo, että poliisi yleensä tietää, missä nuoret kokoontuvat ja suuntaa valvontaansa näihin kohteisiin.

– Joka puolellahan nuoria on. Ei ole yhtäkään kaupunkia tai kuntaa, jonka keskustassa nuoria ei koulujen päättäjäisviikonloppuna tavalla tai toisella kokoonnu. Kuitenkin vain osa nuorista häiriköi tai on päihtyneinä, Järvenpää muistuttaa.

Poliisi aikoo tänä vuonna valvoa erityisesti nuorten toimintaa koulujen pihoilla ja lasten leikkipaikoilla.

– Jos pikkulapset seuraavana päivänä menevät päiväkotien pihoihin ja siellä on rikkinäisiä pulloja, ulostetta ja muuta, niin me pyrimme valvonnalla estämään sellaisen jo ennakolta.

Viime vuonna poliisin haaviin jäi koulujen päättäjäisviikonlopun aikana noin 2 700 litraa laittomasti hallussa pidettyjä alkoholijuomia. Poliisi haluaa, että lasten ja nuorten vanhemmat saavat tiedon lastensa "kännäilystä" ja ilmoittaa siksi alkoholin hallussapidosta nuoren vanhemmille sekä lastensuojeluviranomaisille. Tämän lisäksi asiasta on seurauksena yleensä 20 euron rikesakko ja juomien menetys.

– Jos me kirjoittelisimme vain rikesakkoja, niin useimmiten lapset ja nuoret etsivät nämä rahat ja maksaisivat sakon. He pyrkisivät tietysti estämään, että vanhemmat eivät tätä tietoa saa, hän perustelee käytäntöä.

Tapa on tuottanut tulosta. Moni nuori, jonka vanhempiin lastensuojeluviranomainen on ollut yhteydessä, ei ole enää uusinut tekoaan.

Lapissa varaudutaan sään villitsemiin nuoriin

Järvenpää ei usko, että lämmin sää aiheuttaisi yleisesti lisää järjestyshäiriöitä verrattuna edellisiin koulujen loppumisviikonloppuihin. Myöskään uimarantojen valvontaa ei aiota lisätä muilla kuin sellaisilla paikkakunnilla, joilla nuorten tiedetään uimarannoille kerääntyvän.

– Meillä on valvontatuntimäärät perinteisesti olleet hyvin samaa luokkaa vuodesta toiseen. Myös suoritteet, joita poliisille on tullut – eli esimerkiksi hävitetyn alkoholin määrät – ovat olleet hyvin samaa luokkaa samoin kun lastensuojeluilmoitusten määräkin.

Lapissa harvinaisen lämpimän sään odotetaan kuitenkin lisäävän juhlijoiden määrää. Ylikomisario Aarno Välimäki Lapin poliisilaitokselta kertoo, että räntäkelillä koulujen päättäjäisviikonloppu ei Rovaniemellä ole juuri poikennut normaalista viikonlopusta.

– 15–16 asteen lämpötila riittää jo siihen, että uimarannalle alkaa kerääntyä porukkaa, hän sanoo.

Lämpimiä koulujen päättäjäisviikonloppuja on ollut Lapissa ennenkin, mutta näin korkeat lämpötilat ovat poikkeuksellisia.

– Muistaakseni vuonna 2002 oli myös hyvin lämmintä, Välimäki sanoo.

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot