Mainos
Mainos

Poliisi lasten nettiahdistelusta: Tilaisuus tekee usein varkaan

Poliisi etsii uusia tapoja puuttua yhteen internetin suurimpaan haasteeseen - lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön verkossa. Netissä tapahtuvista rikoksista nykyisin vain murto-osa tulee poliisin tietoon.

- Lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön sortuu netissä moni sellainen henkilö, joka ei olisi koskaan tehnyt samaa tekoa reaalimaailmassa. Vaatii huomattavasti enemmän mennä esimerkiksi jonkun koulun pihalle jututtamaan lapsia kuin lähettää viesti nimimerkin takaa jollakin keskustelupalstalla. Voidaan siis ajatella, että tilaisuus on tässä kohtaa tehnyt varkaan, kuvailee ylikonstaapeli Marko Forss virtuaalisesta lähipoliisista.

Rikoskynnys ylittyy jo silloin, jos aikuinen lähettää alaikäiselle seksuaalissävytteisen viestin.

- On tietysti tulkinnanvaraista milloin rikoskynnys ylittyy. Mutta jos aikuinen yksistään kehuu lasta nätiksi, niin silloin rikoksen tunnusmerkistö ei välttämättä vielä ylity, jatkaa Forss.

Poliisi pyrkii koko ajan kehittämään toimintamallejaan, jotta yhä useampi tekijä jäisi kiinni rikoksestaan. Ranskassa poliisilla on vuodesta 2009 lähtien ollut voimassa niin kutsuttu peitetoimintaoikeus. Oikeus tarkoittaa käytännössä sitä, että poliisi luo netin keskustelupalstalle tai verkkoyhteisöön käyttäjätunnuksen, jossa hän esiintyy valheellisesti alaikäisenä ja seuraa täten seksirikosten tekijöitä.

Suomessa poliisi voi toki toimia samoin, mutta Suomen lain mukaan lapsena esiintyvälle aikuiselle lähetetyistä seksuaalissävytteisistä viesteistä ei voida rangaista.

- Meidän on nyt mietittävä uusia keinoja, joilla meillä Suomessa tähän ongelmaan voitaisiin puuttua. Kun puhutaan lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä netissä, niin ikävä kyllä se on ennemmin sääntö kuin poikkeus että kyse on rikossarjasta ja tekijällä on useita uhreja.

Taannoin Suomessa jäi kiinni mies, joka oli haalinut pikaviestipalvelussa kaverikseen pari sataa nuorta tyttöä.

Katso Nina Rahkolan juttu (Seitsemän uutiset 13.9.2011)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme