Mainos
Mainos

Poliisi nostaisi nopeusrajoituksia moottoriteillä

Sisäministeriön poliisiosaston ylikomisario kertoo MTV3:n uutisille, että Tanskassa nopeusrajoitusten nostaminen ja valvonta ovat alentaneet keskinopeuksia.

Poliisi olisi valmis nostamaan nopeuksia joillakin moottoriteillä. Sisäministeriön mukaan korkeinta sallittua moottoritienopeutta voitaisiin korottaa hyvillä tieosuuksilla 130 kilometriin tunnissa. Nyt katto on 120 kilometriä tunnissa.

Sisäministeriön poliisiosaston ylikomisario Heikki Sepän mukaan vastaavasta toimenpiteestä on saatu positiivisia kokemuksia ulkomailta.

- Viimeisin esimerkkihän on Tanskasta. Siellä nostettiin moottoriteiden nopeusrajoituksia ja samalla tehostettiin valvontaa ja mitään katastrofia ei tapahtunut. Itseasiassa keskinopeudet alenivat ja myös muilla tieosuuksilla kuin näillä, missä nopeusrajoituksia nostettiin, Seppä kertoo MTV3:n uutisille.

Sisäministeriön poliisiosaston ylikomisario perää kuitenkin Suomessa myytäviin autoihin nopeudenrajoittimia, jotka hillitsisivät menon enintään 140 kilometriin tunnissa.

Liikenneturva huolissaan

Liikenneturvan mukaan nopeuksien nostaminen lisää aina vakavien onnettomuuksien määrää. Liikennepsykologi Jukka Vierimaa korostaa valvonnan lisäämisen tärkeyttä

- Nopeusvalvonnan, ja ylipäätänsä poliisvalvonnan lisääminen teillä edesauttaisi sitä, että nosto ei toisi mukanaan suurempia uhrimääriä, Vierimaa sanoo.

Vierimaa varoittaa kuitenkin turvalaitteiden avuttomuudesta vauhdin kasvaessa.

- Kun katsotaan autotekniikan ja ihan fysiikan kannalta, niin 130-150 kilometriä tunnissa alkaa olla niillä rajoilla, että auton tekniikka ja turvalaitteiden suojaava vaikutus alkaa vähitellen loppua. Monet kolarin seuraukset kasvaa huomattavasti pahemmiksi, Vierimaa toteaa.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme